Det sier Ap's fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik i Nord-Trøndelag.

Les også: Starter reklamekampanje for å presse fram folkeavstemning

Hun synes dette er en merkelig fremgangsmåte og slett ikke så demokratisk som mange tror.

Ringer og spør

- Erfaringsmessig er det rundt 50 prosent av befolkningen som deltar i en folkeavstemning. Vi vil sende saken om en sammenslåing av fylkene ut på høring, og sørge for at innholdet blir tilgjengelig for alle. Underveis legger vi dessuten opp til en befolkningsundersøkelse hvor innbyggere vil bli oppringt og bedt om å si hva de mener om fylkessammenslåing. Da vil vi også få frem meningene til de som verken skriver høringsuttalelser eller bruker sin stemme i en folkeavstemning. Det er mer demokrati, mener Mevassvik.

Les også: Sørtrønderen er fra mars, nordtrønderen er fra Venus

Kampanje i desember

Det var tirsdag Sp-leder Tomas Iver Hallem bekreftet at partiet, sammen med fagforeninger og en rekke andre grupperinger, hadde engasjert et reklamebyrå til å lage en kampanje for en folkeavstemning. Kampanjen er tenkt startet i begynnelsen av desember, i forkant av årets siste fylkesting.

- Dette er en viktig sak for nordtrønderne og derfor er ikke dette noe en politisk elite skal avgjøre uten å rådføre seg med folket, sier Hallem.

Feilaktig bilde

Dette har altså fått fylkesrådsleder Mevassvik til å se rødt. Hun mener Sp driver urent spill og vil ha seg frabedt at fylkesrådet blir kalt både udemokratisk og elitepreget.

- Uansett hva man mener bør politikere skape en bred debatt om innholdet i saken. Jeg registrerer at Hallem og Senterpartiet fortsetter kampanjen sin, og at de ikke vil diskutere innholdet i intensjonsavtalen mellom de to fylkene. Jeg respekterer at Hallem er i mot sammenslåing og for folkeavstemning, men jeg aksepterer ikke karakteristikkene og hans måte og fremstille meg og fylkesråds som udemokratiske og elitepreget, sier Mevassvik, som mener Sp nører nører opp et bilde om at folk blir oversett.

- Det er direkte feil. Vi skal høre på hva folket mener, det skal det ikke herske tvil om. Vårt opplegg vil speile folkemeningen, sier fylkesrådsleder Anne Marit Mevassvik.

foto
Sp-leder Tomas Iver Hallem mener en reklamekampanje må til for en folkeavstemning. Foto: Leif Arne Holme