Sondre Kjøren var en av åtte trønderske ungdommer som mistet livet på Utøya 22. juli. Fredag ble han stedt til hvile i Orkdal kirke og etter begravelsen ble det holdt en minnekonsert for 17-åringen på Vannspeilet, det gamle utløpet for lakseelva Orkla i Orkanger. Helga 24.-25. juni ble den første Vannspeilet-festivalen arrangert her.

Prest Åse Rugland oppfordret de rundt 1000 sørgende ved Sondres begravelse til å stille på minnekonserten.

- Ære å bli spurt

For trondhjemsbandet Departure var det viktig å stille opp til 17-åringens minnekonsert fredag.

- Dette er viktig for oss. Det er en ære å bli spurt og en selvfølge å stille opp, sier frontfigur Trond Lindset til adressa.no.

Etter begravelsen var det en jevn strøm av ungdommer og foreldre ned mot Vannspeilet-området og konsertteltet. Mange bar fortsatt på røde roser.

Før konsertene fremførte et kor «Fields of gold» for de rundt 2000 fremmøtte.

- Dette er en dugnad fra hele Orkdal. Men det er en forestilling vi helst ikke skulle hatt, sier bidragsyter Tore Johansen.

Minnekonserten ble til ved at Kjørens pårørende kontaktet arrangørene av festivalen Vannspeilet. Oppslutningen fra artister og frivillige har vært voldsom. 17-åringens favorittband, Lillasyster, har kjørt fra Sverige for å bidra.

Ba om sterke farger

Ifølge Johansen har orkdalingene blitt oppfordret til å kle seg i sterke farger, fremfor sort. Dette skal ha vært et ønske fra Sondre Kjørens pårørende. Den oppfordringen hadde mange blant publikum fulgt.

- Dette er helt i Sondres ånd, sa ordfører Gunnar Lysholm fra scenen.

Han var opptatt av å synliggjøre samfunnsengasjementet til 17-åringen, og følgene det fikk for lokalmiljøer i Orkdal gjennom ny idrettshall og musikkfestivalen Vannspeilet.

Her gir du din kondolanse til de pårørende

Ifølge initiativtaker Sveinung Sundli har minnekonserten blitt til ved en voldsom innsats fra frivillige.

- Det har ikke vært vanskelig å få folk til å stille opp i det hele tatt. Jeg har aldri opplevd maken til vilje, sier Sundli.

Kjøren var en av ildsjelene som gjorde at festivalen Vannspeilet ble avholdt i Orkdal tidligere i sommer.

Bollandsås sang

Bergstrøms Tivoli ble forespurt om å holde åpne karuseller for ungdommene etter minnekonserten.

- Det første Sondre ville gjort var å springe dit, forteller Sundli.

- Han ble en av de viktigste brikkene for å få til festivalen, sa Sveinung Sundli til adressa.no tidligere.

Flere kjente artister stilte opp på minnekonserten. Vinner av X-factor, Hans Bollandsås, fremførte to sanger, deriblant «Moments». Bandet Lillasyster kom fra Sverige og spilte gratis. Trønderne i poprock-bandet Departure bidro også.

Svært opptatt av musikk

Lokalmiljøet har tatt tapet av Kjøren tungt. 17-åringen var en engasjert ungdom som kjempet for det han trodde på. Orkdalingen var involvert i politikk, idrett og kulturliv i hjemkommunen.

Torsdag kveld samlet 500 innbyggere fra Orkdal og Fannrem seg langs veien for å hedre Sondre Kjøren mens bårebilen kjørte til kirka. Det var klassekamerat Patrick Løset som tok initiativ til å samle folket. Han var en god venn av Kjøren og de to reiste sammen til Utøya. Løset roser støtten fra lokalmiljøet i Orkdal.

Vennen Sturla Fagerli Larsen har tidligere sagt at Kjøren var svært opptatt av musikk.

– Han fulgte lokale band tett, elsket konserter og spurte veldig mye om hvordan det gikk med oss. Selv spilte han gitar og det hendte vi spilte litt sammen. Det fine med Sondre var også at han raskt kastet seg rundt for å bli med på ting.

Politiker Arne Grønset mente minnekonserten var helt i Sondres ånd. Foto: ESPEN BAKKEN
Gruppa Irresistable fremførte sangen «Angel». Foto: ESPEN BAKKEN
Roser, fakler, gravlys og minneord på stranda rammet inn konserten. Foto: ESPEN BAKKEN
Publikum ble bedt om å kle seg i friske farger i stedet for svart av de pårørende. Foto: JONAS VIKAN
Sondre engasjerte seg sterkt i festivalen Vannspeilet. Det var mange artister som ønsket å bidra under minnekonserten like etter begravelsen. Foto: ESPEN BAKKEN
Mange har møtt opp på stranda hvor festivalen Vannspeilet ble arrangert i juni. Sondre var en av ildsjelene bak festivalen. I dag ble han hedret med minnekonsert. Foto: ESPEN BAKKEN
Det ble fort fullt på festivalområdet til Vannspeilet hvor minnekonserten ble avholdt. Foto: ESPEN BAKKEN