Både NTNUs og Trondheim kommunes vurdering var at Starmus 2017 var en suksess.

40 000 deltok på arrangementer rundt om i byen og 1,8 millioner fulgte programmene på NRK i Starmus-uka. Trondheim og NTNU fikk omtale i internasjonal presse.  Samtidig var det åpenbart store kulturforskjeller mellom Starmus-organisasjonen og NTNU.  Det var en stor utfordring for  NTNU å jobbe med så stor usikkerhet og med så korte frister. Misnøyen var stor blant en del av de norske sponsorene. Starmus-grunnlegger Garik Israelian ønsket opprinnelig tre festivaler i Trondheim. Det ble med én. Starmus 2019 skal holdes i Bern i Sveits.

På egen kjøl

Men festivalen ga NTNU mersmak. Universitetet ønsker å feire vitenskap på en engasjerende måte også i 2019. Mens Starmus handler mye om astrofysikk, ønsker NTNU å dreie innholdet mot områder der NTNU har sine faglige styrker.

- Verden trenger en bærekraftig utvikling. I Trondheim er det mange som daglig jobber med nyskapende løsninger på de globale utfordringene. Internasjonalt kjente bidragsytere vil også være med på festivalen for å øke vår  kunnskap og diskutere mulige løsninger på disse utfordringene, heter det i en pressemelding fra NTNU.

Ønsker samarbeid om foredragsholdere

Starmus er kjent for å tiltrekke seg internasjonale stjerner både innen vitenskap, media og samfunnsliv. NTNU har ikke det samme kontaktnetttet, og er i dialog med Starmus om et samarbeid.

«Vi har stor tro på at et samarbeid kan gjøre oss sterkere og tiltrekke oss spennende elementer som kan brukes på begge festivalene. Vi gleder oss til å komme ordentlig i gang med arbeidet og føler oss trygge på at vi om halvannet år vil ha en festival som igjen vil skape begeistring for vitenskap og forskning, både i Norge og utlandet», heter det i pressemeldingen.

NTNU skal ha lederansvaret for den nye festivalen og utformingen vil skje i tett samarbeid med Trondheim kommune og Trøndelag fylkeskommune. I tillegg til de 40 000 som deltok på arrangementer i byen, deltok over tusen skolebarn og fikk en spennende sommerskole.

foto
Edvard Moser og May-Britt Moser var sentrale for at Starmus ble arrangert i Trondheim i 2017. Foto: VEGARD EGGEN
foto
Talkshowlegenden Larry King var blant kjendisene som besøkte Trondheim under Starmus 2017. Foto: MARIANN DYBDAHL
foto
Stemningen var høy da det ble klart at Trondheim ville få Starmus i 2017. Men samarbeidet ble krevende.