«Se oss - en informasjonsfilm om kjønnsmangfold» ble lagt ut på Youtube i november, og er allerede sett av flere tusen personer. Tilbakemeldingene har vært overstrømmende, noe Kristin Nordsæther (28) og Monica Aasen (27) tolker som et sterkt behov for informasjon. De er allerede i gang med et nytt prosjekt om samme tema.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger, og mange har kommet bort i ulike settinger og fortalt sin historie. Jeg tror de føler at de kan ta steget til å snakke åpent om kjønnsidentitet, sier Kristin Nordsæther.

Se «Se oss» her

Lære opp egen lege

I filmen deler ni personer mellom 18 og 27 år sine personlige tanker og erfaringer om hva det vil si å være trans, om det å komme ut og bli tatt på alvor.

Det er aldri laget en video om transpersoner her i landet tidligere, og det er heller ikke mye tilgjengelig informasjon om det å være trans. I filmen forteller flere at de selv har måttet lære opp fastlegen sin, som de i utgangspunktet kom til for å få informasjon fra.

Lettere for neste generasjon

Skeiv ungdom har tatt initiativet til filmen som er laget for å utdannet landets helsepersonell. Den inngår som et ledd i en opplysningskampanje i flere deler, med en tilhørende brosjyre som skal være klar i løpet av januar. Opptakene ble gjort under Skeiv ungdoms kjønnsmangfoldsleir i juli.

– Vi fikk frie tøyler fra Skeiv ungdom. De viste oss så mye tillit, og det er en av grunnene til at filmen ble såpass personlig. Folk meldte seg frivillig til å fortelle sine historier. Det var et unisont ønske om at neste generasjon skal få det lettere med mer tilgjengelig informasjon, forklarer Monica Aasen.

– Viktig film

Benjamin Setsaas (22) fra Trondheim er en av dem som deler sin historie i filmen. Han mener det er et viktig tema, og at mange helsearbeidere kan for lite.

– Jeg tror det er en veldig viktig film, det er sprøtt at det ikke er laget noe før. Jeg håper den når ut til flest mulig. Min erfaring er at dem som kommer med støtende bemerkninger gjør det på grunn av manglende kunnskap, og ikke nødvendigvis fordi de vil være slemme, kommenterer Setsaas.

Problemfritt med unisex

Flere av dem som er intervjuet i filmen snakker om problematikken rundt det å bytte navn.

– Det er vanlig at folk spør hvorfor man har skiftet navn, og hva man het tidligere. En fin tommelfingerregel å bruke er at hvis noen har byttet navn, så er det av en grunn, mener Monica.

Noen definerer seg ikke som noe spesifikt kjønn, mens andre opplever at kjønnsidentiteten varierer. Dermed kan noe så hverdagslig som hvilken do man skal bruke, bli en utfordring.

– En unisexdo løser alle problemene, og det er mange som oppfordrer til flere slike. Hvis man vil bidra på sin skole, kan man lage lapper der det står unisex, og henge det opp på do på skolen, sier Monica.

Trondhjemmeren har bakgrunn fra kjønnsstudier, og jobber som tv- og filmfrilanser i Oslo. I tillegg har hun en skeiv identitet, som gjør at hun både har akademisk og personlig erfaring med tema som kjønnsidentitet og cis (se faktaboks).

Teksting på flere språk

Kristin, som er heterofil og cis, hadde aldri tenkt over sin egen kjønnsidentitet før hun begynte arbeidet med filmen, men fikk opplæring i temaet av Benjamin Setsaas. Han er veldig fornøyd med resultatet.

– Filmen er over alle forventning. Det er mange forskjellige folk som forteller hva som er viktig for dem, uten streng regi, og det har blitt en bra helhet. Jeg har fått mange positive tilbakemeldinger fra familie og mer perifere venner, forklarer han.

«Se oss» ligger tilgjengelig for alle på Youtube, og i tillegg til den norske teksten jobbes det med å få engelsk, spansk og arabisk teksting.

– Vi er kjempeglade for direkte respons, og videreformidler gjerne kontakt til hjelpe- og støtteorganisasjoner, oppsummerer Monica Aasen.

Benjamin Setsaas fra Trondheim er en av ni som deler sine erfaringer i «Se oss». Foto: Kristin Nordsæther
Kristin og Monica har fått overstrømmende mange tilbakemeldinger etter at «Se oss» ble lagt ut på Youtube i november. Nå er de i gang med et nytt prosjekt om samme tema. Foto: Veronika Søum