OVERHALLA: «Dette er ikke et behov for oppmerksomhet, heller ikke sympati, men en hyllest til norsk helsevesen der ofte kun det negative blir fokusert på».

Slik innleder Jan Arne Opdal (52) det sterkt personlige innlegget han postet på Facebook (les innlegget i sin helhet ved å klikke på denne lenken) fredag kveld – der han forteller om sitt og familiens møte med helsevesenet ved akutt sykdom ei uke tidligere. Det skriver Namdalsavisa mandag.

– Jeg hører og leser ofte om negative historier fra norsk helsevesen. Det er jeg lei av. For opplevelsen min er stikk motsatt. Jeg vil at helsevesenet skal få ros og få vite hvor flinke de er. Jeg vil fortelle alle hvor heldige vi er som har et så fantastisk helsevesen, sier han til NA.

– Knøt seg i brystet

Natt til lørdag 22. juli våknet Jan Arne Opdal med enorme smerter i brystet.

– Det var som om alt innholdet i brystet skulle ut. Det knøt seg noe helt djevelsk, og jeg sa til Torunn at «jeg klarer ikke dette», sier Jan Arne.

Han skjønte umiddelbart at noe var riv, ruskende galt. Ti år tidligere hadde han fått ei tett blodåre blokket ut – og han kjente igjen symptomene.

Tross intense smerter klarte han å ringe etter hjelp. 15-17 minutter etter sto sykebilen på gårdsplassen på Mælen.

Der og da startet han og familiens hjertevarme møte med Helse-Norge.

«Jeg er så mektig imponert av profesjonaliteten, varmen, omsorgen vi alle fikk hele veien at jeg ønsker å dele opplevelsen med dere alle da det fort kan skje den beste, men da vet dere at man ikke trenger å være redd, bare man reagerer fort nok. Gjør man det er hjelpen der raskere enn du aner», skriver Jan Arne.

– De har et apparat som er enormt. Det er så profesjonelt at jeg mangler ord. Jeg er så imponert over den varmen og omtanken ikke bare jeg fikk, men også familien som naturlig nok var redde da det sto på som verst. Det gjorde at jeg undervegs følte hundre prosent trygghet, der vi alle ble fulgt opp med omsorg, sier Opdal.

Tilbake på terrassen – ei uke senere – tar han opp iPaden og leser den lange rekka med kommentarer han har fått på innlegget.

– Hva tror du jeg følte da jeg satt og skrev på altanen? Jeg ble varmere og varmere jo mer jeg skrev, sier 52-åringen.

– Jeg støtter ham fullt ut i det han skrev. For det er rørende og sterkt å oppleve måten vi ble tatt imot på og fulgt opp, sier samboer gjennom 24 år, Torunn Helene Lie mens hun stryker Jan Arne på kinnet før hun gir ham en varm klem.

– Helt rått, beskriver yngstesønn Joakim (18) opplevelsen med helsevesenet.

– Overveldende

– Facebook-innlegget ditt har tatt av – med nærmere 900 likes, over 70 delinger og over 180 kommentarer?

– Responsen er overveldende. Helt enormt. Det er til å ta til tårene av. Jeg hadde ikke drømt om at innlegget skulle engasjere så mange.

– Både kjente og ukjente har tatt kontakt. Enten på telefon, og meldinger eller skrevet til meg på Facebook.

– Hva slags tilbakemeldinger har du fått?

– Like før du kom ringte det en mann fra Kolvereid som har vært igjennom akkurat det samme som meg ett år tidligere. Også han hadde hatt lyst til å skrive hva han følte i møtet med helsevesenet. Men ikke klart det. Han var så glad for at jeg satte ord på det. Jeg er så glad for at han – og flere – har hatt den samme fantastiske opplevelsen med helsevesenet, sier han og smiler.

Totalt smertefri, lettet og lykkelig over å kunne nyte tida med familien, takket være et velfungerende helsevesen.

– Det føles som om jeg har vært på service. Det er bare to stikk på håndleddet etter kikkhullsinngrepet som er det eneste synlige beviset på det jeg har vært igjennom, sier han, og fortsetter:

– Nå er jeg i form igjen. Og gleder meg til å golfe og komme tilbake på jobb igjen. Jeg føler det som om jeg har vunnet den store Lotto-gevinsten.

– En solskinnshistorie?

– Ja, det er det ingen tvil om. Vi har lagt bak oss ei tøff uke. Men helt fra sykebilen kom på gårdsplassen til jeg kom heim, har jeg følt meg så godt ivaretatt. Maken til omsorg og godhet skal du lete lenge etter, sier Jan Arne Opdal.