I et innlegg på en petroleumskonferanse i regi av Norges forskningsråd ved NTNU i Trondheim mandag tok administrerende direktør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass utgangspunkt i Norges snart 50-årige historie med olje - og gassproduksjon.

- Vi har brukt snart 50 år på å hente opp kun 45 prosent av ressursene på norsk sokkel. Fortsetter vi i samme tempo, kan vi forvente minst 50 år til med aktivitet på norsk sokkel, sa Schjøtt-Pedersen.

Daglig leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund er provosert av uttalelsene.

TV-ADRESSA: - Klimaforskning er bare tull

TV-ADRESSA: - Dette huset kan redde verden

- Har ikke skjønt alvoret

- Når Schjøtt Pedersen ser for seg at vi i 50 år fremover skal opprettholde et like høyt olje- og gassutvinningstempo som i de siste 50 år, viser han til fulle at han og organisasjonen ikke har skjønt alvoret verden står midt oppe i. Om 50 år må land som Norge ha fjernet så å si alle utslipp, sier Haltbrekken.

I sitt innlegg påpekte Schjøtt-Pedersen at Norge er en del av problemet med klimautfordringene, men at vi samtidig også er "en del av løsningen".

- Det er viktig at den oljen og gassen som verden er avhengig av, og som vil bli kjøpt og brukt uansett, kommer fra de landene som produserer olje og gass med lavest mulig utslipp.

Norsk olje og gassnæring har siden 1994 redusert egne CO2-utslipp med fem millioner tonn hvert eneste år.

- Verden trenger norsk olje og gass

Når enkelte mener at vi bør avvikle norsk olje- og gassnæring, så glemmer de at dette er olje- og gass som verden trenger.

Hvis ikke vi, som produserer med desidert lavest utslipp i hele verden, leverer denne oljen. så vil noen andre, med betydelige høyere utslipp, øke sin produksjon for å dekke opp behovet i markedet, sa Norsk olje -og gassdirektøren.

Schjøtt-Pedersen tok til motmæle mot dem som mener Norge må slutte med olje - og gassproduksjonen.

- Norge bør ikke være det første landet til å slutte å produsere olje og gass, slik noen mener.

Snarere tvert imot. Vi må drive til det siste. Vi må fortsette å levere den oljen og gassen som trengs på vei inn i lavutslippssamfunnet med minst mulig utslipp, sa Schjøtt-Pedersen.

- Tåkelegger problemet

- Norsk olje og gass tåkelegger problemet. Det er ikke produksjonen, men forbrenningen av olje - og gass som står for det aller meste av klimagassutslippene. Utslippene fra produksjonen er svært små sammenlignet med øvrige utslipp.

Mellom 1994 og 2014 har de totale utslippene fra olje -og gassektoren økt med 90 prosent. Ingen annen sektor i Norge har hatt en så stor økning. Til sammenligning er utslippsøkningen fra veitrafikken på 31 prosent, sier Haltbrekken, som også protesterer på Schjøtt-Pedersens påstand om at andre land vil erstatte Norges oljeproduksjon dersom vi trapper ned.

- Studier, blant annet fra Statistisk sentralbyrå, har vist at dette ikke er tilfelle. Dette er argumenter som overhodet ikke vil være salgbare under den internasjonale klimakonferansen i Paris, sier lederen av Naturvernforbundet.