- Hallo. Dette er John Doe. Interessert i data?

Det var journalisten Bastian Obermayer i den tyske avisen Süddeutsche Zeitung som for over et år siden mottok denne meldingen på en kryptert chattelinje. Slik startet det som skulle bli historiens største lekkasje av dokumenter om hemmelige postboksselskaper i skatteparadiser.

Nå forteller kilden for første gang hvorfor han eller hun valgte å gi fra seg 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca til pressen, skriver Aftenposten.

- Jeg bestemte meg for å avsløre Mossack Fonseca fordi jeg synes firmaets grunnleggere, ansatte og kunder må stå til ansvar for sine forbrytelser. Bare noen av dem har så langt kommet frem i lyset. Det vil ta år, muligens flere tiår, før det fulle omfanget av Mossack Fonsecas skitne handlinger blir kjent, skriver kilden i en uttalelse som er sendt til Süddeutsche Zeitung.

LES KOMMENTAREN: Det er med skattejuks som med sex (for abonnenter)

Mener myndighetene har sviktet

Mossack Fonseca har hele tiden benektet alle påstander om at de har gjort noe ulovlig. De benekter at lekkasjen var en innsidejobb og har anmeldt det de mener var et angrep på deres servere.

«John Doe» hverken bekrefter eller avkrefter at Mossack Fonseca ble hacket. Kilden skriver imidlertid at han eller hun aldri har jobbet for noen regjering eller etterretningsvirksomhet, og at det ikke lå noe bestemt politisk formål bak det å dele dokumentene.

Kilden applauderer debatten som Panama Papers har startet, og mener den er på høy tid. I uttalelsen skriver kilden at han eller hun mener både myndighetene, bankene, advokatstanden og pressen har sviktet i flere tiår og gjort det mulig for skatteparadisene å vokse frem.

- Et demokratisk styresett er avhengig av ansvarlige enkeltpersoner i hele system som forstår og støtter lovgivningen – ikke enkeltpersoner som forstår og utnytter den, skriver kilden.

Krever beskyttelse av varslere

«John Doe» skriver videre at han eller hun vil samarbeide med myndighetene om utlevering av dokumentene, på visse betingelser.

- Panama Papers kan resultere i tusener av søksmål og anmeldelser, hvis bare politi- og påtalemyndigheten får tilgang til de aktuelle dokumentene. ICIJ og deres samarbeidspartnere har med rette sagt at de ikke vil gi dokumentene til politiet. Jeg vil derimot være villig til å samarbeide med myndighetene i den grad jeg er i stand til.

Kilden krever at varslere får full immunitet mot straff. Han påpeker at den ene varsleren etter den andre er blitt straffeforfulgt for å utlevere informasjon.

«John Doe» viser både til Edward Snowden, som er i eksil i Moskva, og kildene bak avsløringene om den sveitsiske banken UBS og hemmelige skatteavtaler i Luxembourg.

- Legitime varslere som belyser udiskutable forseelser – enten det er noen fra innsiden eller utsiden – fortjener immunitet mot straff fra myndighetene, punktum. Inntil regjeringer sammenfatter en lov som gir beskyttelse til varslere, er politiet rett og slett nødt til å stole på sine egne ressurser eller pågående, global mediedekning for å få tilgang til dokumenter.

Kilden kontaktet også Wikileaks

I etterkant av Panama Papers har varslerorganisasjonen Wikileaks kritisert prosjektet, blant annet fordi dokumentene ikke blir gjort tilgjengelige for offentligheten.

«Wikileaks ledet ikke arbeidet med Panama Papers, så de fleste dokumenter vil ikke bli offentliggjort, og du vil ikke få en søkbar database», skrev de på sin offisielle Facebook-konto.

Nå avslører «John Doe» at han eller hun kontaktet Wikileaks med tilbud om dokumentene fra Mossack Fonseca, men at varslerorganisasjonen aldri svarte. I tillegg til ICIJ og Süddeutsche Zeitung sier kilden at en rekke store mediehus ble kontaktet.

- Den triste sannheten er at blant de mest fremtredende og dyktige medieorganisasjonene i verden, så var det ikke en eneste som var interessert i å skrive om Panama Papers. Selv ikke Wikileaks svarte på gjentatte henvendelser til tipsportalen, skriver «John Doe».

Sikker på at det er samme person

Aftenposten kjenner ikke kildens identitet. Journalist Obermayer i Süddeutsche Zeitung har kommunisert med «John Doe» i over et år og er helt sikker på at personen som har sendt uttalelsen, er den samme som ga ham de lekkede dokumentene fra Mossack Fonseca.

- Vi har visse teknikker for å verifisere hvem som er på den andre siden av en chat. Dette er personen som kontaktet meg som «John Doe», sier Obermayer.