NTNU-rådgiver Rita Kumar er leder i Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene. Hun går inn for kvotering av innvandrere til ledige jobber.

-Hvis en etnisk nordmann og en nordmann med innvandrerbakgrunn er like godt kvalifisert til en jobb, bør kvotering brukes slik at innvandreren får jobben, sier Kumar til Aftenposten.no.

Kumar er botaniker og doktor i cellebiologi. Hun var i fjor leder for 17.mai-komiteen i Trondheim og er ansatt som rådgiver ved NTNU. I tillegg leder hun det regjeringsoppnevnte Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene.

Må være kvalifisert

Kumar understreker at innvandrere må være kvalifisert for jobbene. Hun har liten tro på at såkalte positive virkemidler får flere innvandrere ut i jobb.

- Lite har skjedd de siste 15 årene. I Oslo er det blitt noe bedre, men fortsatt er det slik at innvandrere sliter med å få jobb. Alt for mange stanger hodet mot veggen. Arbeidslivet i Norge speiler ennå ikke befolkningssammensetningen. Her er det ikke nok med fine ord, sier Kumar til Aftenposten.no.

Sammenligner med kvinner

Forsker Jon Rogstad presenterte fredag tall som viste at kun 26 prosent av nordmenn synes kvotering av innvandrere er en god idé.

- Vi må gjøre noe med rekrutterings- og ansettelsesprosessen. Når kvotering kan brukes for å få flere kvinner inn i arbeidslivet og styrer i norske bedrifter, bør det kunne brukes for å få innvandrere i arbeid, sier Kumar.

Rita Kumar vil kvotere innvandrere inn i jobb. Foto: Mikaela Berg