Entra sendte inn tre forslag til bygging av høyhus på Holtermannsveg 1 – 13. En bebyggelse med syv etasjer, og to andre med 11 eller 15 etasjer.

Det største alternativet har en samlet gulvflate på 40 000 kvadratmeter og en største høyde på 59 meter.

Rådmannen i Trondheim kommune anbefalte politikerne i fjor om å gå for løsningen med syv etasjer og en gulvflate på 30 700 kvadratmeter med en gesimshøyde, som er laveste punkt på taket, på 29 meter. Sør-Trøndelag fylkeskommune har i sin innstilling, vedtatt rådmannens innstilling.

Les også: Slik vil partiene utvikle Trondheim

Les også: - Vi må tørre å bygge høyere enn Nidarosdomen

Opprettholder domkirkens dominans

En av rådmannens begrunnelser for å anbefale det minste alternativet er at man kan stå i fare for å skape en by som ikke lenger kan sies å være tilstrekkelig attraktiv fordi den menneskelige skalaen i byrommet kan gå tapt. Den nye bebyggelsen kan få et altfor dominerende uttrykk i forhold til omkringliggende bebyggelse, hevdet rådmannen i fjor.

I innstillingen etter høringen fra Sør-Trøndelag fylkeskommune står det blant annet: «Av hensyn til eksisterende bykvaliteter, byform og historiske bymonumenter, vil fylkeskommunen imidlertid fraråde bebyggelse over 11 etasjer. Om mulig kan høyden med fordel holdes lavere enn dette hvis grad av utnytting kan opprettholdes.»

Les også: - Bygg heller høyhus på Tempe, Sorgenfri, Valøya eller Tunga

Les også: - En vegg mot sjøen

Ett av argumentene for å ha lave hus er at fylkeskommunen, som regional kulturmyndighet, ønsker å opprettholde domkirkens dominans i Trondheims bybilde. De mener en bebyggelse på over 11 etasjer vil begynne å svekke domkirkens dominans i bybildet.

Les også: Vil bygge skyskraper midt i Stjørdal sentrum

Les også: Sier ja til 43 meters høyt bygg på Brattørkaia

Positiv til campus

Entra ønsker at den tolv dekar store tomten skal brukes til både kontorer og universitetsområde, som en byintegrert campus. I et av alternativene i den såkalte konseptvalgsutredningen for NTNU, bestilt av Kunnskapsdepartementet, er tomten knyttet til universitetsformål. Fylkeskommunen stiller seg positiv til at området kan brukes til universitet.

Saken skal nå sendes til Bygningsrådet, hvor den skal behandles 22. september.