– Det målet husker jeg veldig godt. Jeg fikk ballen på midtbanen og hadde ikke mange pasningsalternativ. Jeg gikk mellom et par spillere og fikk skutt fra 16-meteren, så gikk den helt i hjørnet.

Ordene tilfaller Tor Kleveland, mannen bak Rosenborgs aller første europacupscoring.

Les også: Troillungan sjarmerte alle

Les også: Dorsin tilbake i startelleveren mot Reykjavik

I august er det et halvt århundre siden Rosenborg debuterte i europacupsammenheng. Den gang het motstanderen, som i dagens 2. kvalrunde til Europaligaen, KR Reykjavik.

Året var 1965 og Rosenborg hadde kvalifisert seg for den nylig oppstartede cupvinnercupen, som følge av at trønderne vant sitt andre norgesmesterskap året før. Et dobbeltmøte mot den islandske cupmesteren sto for tur foran en utsolgt nasjonalarena på Laugardsvollur med over 6000 tilskuere på plass.

Adresseavisen møter målscorer Kleveland og lagkamerat Kåre Rønnes på Brakka, og når Kleveland forteller om scoringen bryter Rønnes inn umiddelbart.

Minneboken

– Det der har han lest seg opp på, skyter Kåre Rønnes kjapt inn og peker på mimreboken Kleveland har tatt med i anledning møtet med Adresseavisen på RBK-brakka.

Boken er en av flere i samlingen av gamle avisklipp fra tiden de spilte sammen i Rosenborg. Forsvarsspiller Kåre Rønnes og angriper Tor Kleveland var markante figurer på banen da de spilte sammen på 60-tallet. Rønnes hadde gått gradene som junior i klubben og ble først kjent med Brage-spilleren Kleveland gjennom bylaget, før sistnevnte kom til klubben på høsten i 1963. Året senere ble de cupmestere da Kleveland scoret et av målene i 2-1-seieren over Sarpsborg på Ullevaal. Det gjorde at 2.-divisjonsklubben fikk muligheten til å spille i Europa i 1965.

– Det var ikke så stort i og for seg å få spille i utlandet, for vi hadde vært på treningsleir i Sovjetunionen året før. Men det er klart det var stas og ga ekstra motivasjon for en klubb som tross alt bare var i 2. divisjon på den tiden, sier Rønnes.

Les også: Da RBK var et bunnlag

Les også: Rosenborg-spiller (17) klar for nederlandsk toppklubb

Oppladningen til kampen var ikke helt optimal, noe også Adresseavisens utsendte meldte i sin forhåndsomtale av oppgjøret. Med tittelen «Kjedelig forsinkelse for Rosenborg innledet Islands-turen» beskrev avisen situasjonen som oppsto da flyet som skulle ta dem til sagaøyen fikk tekniske problemer.

– Flyet endte opp med å være tolv timer forsinket. Men flyselskapet sørget for billetter til en forestilling på Chat Noir, der vi ble servert rikelig med mat og drikke, sier Kleveland.

– Jeg synes egentlig det ble ganske koselig at det ble sånn. Husk at vi spilte fotball som hobby på den tiden, skyter Rønnes inn.

– Vi kom ikke av gårde før ellevetiden på kvelden og var ikke fremme i Reykjavik før midt på natten. Det var ikke en optimal oppladning, men vi fikk sove et stykke utpå dagen før vi trente lett. Island ligger to timer bak oss og det gjorde at vi fikk noen timer ekstra før vi skulle spille kamp sent på kvelden, sier Kleveland.

«Litt av en oppgave»

Kampstart var kvart på elleve norsk tid for et Rosenborg som tok ledelsen allerede etter åtte minutter mot et hjemmelag som huset fem landslagsspillere. En av dem var Baldvin Baldvinsson, som Adresseavisens utsendte Arne Aanstad advarte mot i sitt forhåndsstoff på kampen. Under mellomtittelen «Litt av en oppgave for Rønnes» ble det skrevet at det var en fare for at lagkapteinen fikk en oppgave han likte dårlig. Midtstopperen selv mener han hadde god kontroll defensivt, selv om islendingene utlignet til 1–1 på et hjørnespark tidlig i 2. omgang.

– Jeg husker at det var sagt at spissen deres Baldvin Baldvinsson var så god. Han var islandsk landslagsspissen og skulle være så rask. Han skulle være i stand til å løpe 100-meteren på under 11 sekunder. Jeg la ikke merke til at han var så rask, men det er klart; det er lov å tjuvstarte i fotball. Jeg var ikke skuffet over ham, for vi tenkte «dette er en lett match, vi tar dem», humrer Rønnes.

- Rosenborg med årsbeste

På slutten av kampen dukket Kleveland opp igjen og ga Rosenborg ledelsen på nytt, før Tore Pedersen fastsatte sluttresultatet til 3-1.

– Vi var sikre på å vinne før kampstart, hadde god selvtillit etter å ha gjort det godt i serien og vunnet cupen året tidligere, sier Rønnes.

– Vi følte vi spilte en svært god kamp, noe avisartiklene også bekrefter, sier Kleveland og peker på utklippet fra Adresseavisen om at Rosenborg leverte kanskje sin beste kamp for året og spilte i stor stil.

– Det var stort for oss å få være med på Rosenborgs aller første europacupkamp og samtidig representere landet vårt. Så må jeg si at det er stort å være den første målscoreren for Rosenborg i Europa. Det er ikke noe jeg tenkte på da, men er noe jeg er stolt over når jeg ser tilbake i dag, sier Kleveland.

Les også: Da Ivers scoret seks

Europacupdebut for Ivers

Han spilte ikke i returoppgjøret på Lerkendal da han pådro seg influensa inn mot kampen. Spisspartner Eldar Hansen måtte også stå over kampen da han måtte på klassetur til Finnmark. Men Rosenborg stilte likevel med et sterkt lag, med Svein Haagenrud og 19 år gamle Odd Iversen som erstattere. Førstnevnte scoret det første målet og Rosenborg vant på nytt 3-1, etter at Tore Pedersen og Thor Arne Lindvaag tegnet seg på scoringslisten.

– Vi fikk en enkel jobb med å gå videre til neste runde (der RBK ble slått ut etter 1-6 over to kamper mot Dynamo Kiev journ.anm.). Jeg vet ikke noe om dagens Reykjavik, men jeg forventer at årets RBK-lag ikke skal gjøre det noe dårligere enn oss, sier Rønnes.

Dette er fra kampprogrammet for returoppgjøret på Lerkendal, som også endte 3-1 til Rosenborg. Foto: Vegard Eggen
Både Rosenborg-spillerne og mediene var optimistiske etter den friske europacupstarten. Foto: Vegard Eggen