Nå viser resultatet seg, i form av egg som ruges i det store reiret ute i sivet.

Vanligvis legger traner to egg, som ruges i fire uker før de klekkes.

Forstyrrelser kan ødelegge

Ungene mates av begge foreldrene inntil de er flyvedyktige, etter ytterligere ni–ti uker.

I dette tilfellet kan det likevel bli spennende om det kommer så langt som til klekking, siden reiret ligger så nært vei at de store fuglene lett kan oppdages.

Problemet er at den rugende fuglen går av reiret og trekker seg unna dersom det dukker opp skuelystne på veien. I verste fall kan slike forstyrrelser føre til at fuglene skyr unna reiret for godt.

Kan bli utrolig store

De mektige fuglene kan ha en lengde på 100–120 cm og et vingespenn mellom 180 og 220 cm, og de kan veie opp til smått utrolige syv kilo.

Traner hekker vanligvis ikke før de er mellom fire og seks år gamle, og voksne traner lever sammen i par hele livet ut.

Fuglene er skifergrå, med lange bein og lang hals, og en strutselignende stjert som skyldes at de såkalte armsvingfjærene er kraftig forlenget og henger ned over halepartiet. Hodet er sort, med en tydelig rød pannelapp og med et langt, kraftig nebb.

Via Hornborgarsjøen

Selv om de er vesentlig større, blir traner i flukt av mange ofte forvekslet med hegre. Det til tross for at tranen flyr med utstrakte bein og strak hals, mens hegren flyr med kroket hals.

På bakken «skrider» tranen frem med lange, majestetiske steg, og de kraftige trompetskrikene kan høres på flere kilometers avstand under gunstige vindforhold.

Traner er trekkfugler som overvintrer i Spania. Ved den kjente Hornborgarsjøen ved Skara, mellom Vänern og Vättern i svenske Västra Götalands län, er traner en stor attraksjon. Der kan flere enn 20 000 individer mellomlande på trekket nordover til sine hekkeplasser i Skandinavia.

Har hatt stor fremgang

De hekker helst på utilgjengelige steder. i myrlendt terreng i bar- og bjørkeskogsområder. Føden består oftest av planter og røtter, planteskudd, gress, korn og poteter.

De spiser også insekter, frosk og andre småkryp, og de siste årene har tranene hatt stor fremgang både i antall og utbredelse her i Midt-Norge.