–Når det ikke er snø der barn har sitt daglige opphold, blir det færre som lærer å gå på ski. Det er jeg sikker på.

Det sier Øyvind Slungård, driftsleder og koordineringsansvarlig ved Meråker videregående skole, en idrettsskole med landslinjer i langrenn og skiskyting. Slungård er tidligere leder av IL Vardens skiavdeling i Meråker.

– Det er helt klart bekymringsfullt at vi ikke har snø rundt husveggene, sier han.

«Alle» går ikke på ski

Han mener at barneskisporten er inne i en ond sirkel, og er bekymret for at en av de største drivkreftene i snøfattige vintre skal forsvinne; de dedikerte foreldrene. Han frykter for rekrutteringen i bygdene spesielt, og mener både foreldre og skolesystemet må ta tak for å redde rekrutteringen.

– Nå er barn avhengig av transport til snø og oppkjørte løyper, slik var det ikke før, sier Slungård.

I Grova skisenter i Meråker ligger 1,5 kilometer kunstsnø i løypene. Aktiviteten den siste uken har vært stor.

– Dårlige og sene snøvintre er bekymringsfullt for rekrutteringen, men det må vi bare forberede oss på, sier skilegende og senior treningsfaglig rådgiver ved toppidrettssenteret i Granåsen, Oddvar Brå.

Han påpeker at generelt snøfattige strøk har oppfostret gode skiløpere, men at skisporten har blitt mer organisert og profesjonalisert. Brå mener at i fremtiden må det tilrettelegges bedre for at barn skal lære å gå på ski. Håndballen trenger hall, skisporten trenger kunstsnø og sommerlagring av natursnø.

– Den tiden da «alle» barn gikk på ski er over for lenge siden, sier Brå.

Bekymring i Selbu og Ålen

– Vi er mest bekymret for aldersgruppen åtte til ti år. De skal være ute og leke seg i snøen på vinteren, det er inngangsporten til skisporten, sier Bjørn Fagervold, styreleder i Selbu IL.

De mest dedikerte skifamiliene i Selbu har tilgang på kunstsnø og asfalterte rulleskitraseer i Selbuskogen Skisenter, en liten biltur unna. Men, uten snø på hustrappa merkes det godt at færre barn går på ski. Hvis vinteren forblir snøfattig slik prognosene foreløpig forespeiler, kan hele årskull stå i fare for å utebli fra skilek og skisport.

– Med enda en slik vinter, så blir vi virkelig bekymret. Stammen vil alltid være der, men vi merker godt at antallet unge løpere minker i slike år. Vi mister en årsklasse for hver vinter, sier Fagervold.

De fleste bygder i distriktet har ikke kunstsnø i sine langrennsløyper. Ålen er en av dem. Bygdas viktigste rekrutteringsarena, lysløypene, lyste kun to dager i hele fjorårssesongen.

–Vi ser på de lysløyperennene som er, at færre unger deltar, sier Jan Arild Sivertsgård, leder i skigruppa i Ålen Idrettslag.

–Det er jo ingen unger ute og leker når det er slik, sier Sivertsgård.

Han tror skisporten vil slite med rekrutteringen når inngangsporten via lek lukkes av bar bakke.

Rulleski fra andre klasse

– På lang sikt må vi ha snø, sier leder i langrennsutvalget i Byåsen Skiklub, Svein Grotli Skogen.

Han ser ikke lyst på en fremtid med laber mengde hvit nedbør. Samhold og et ønske om å drive med utendørs trening på vinterstid, redder noe av rekrutteringen. Likevel vil verken det eller engasjerte foreldre holde på sikt.

– Hvis den eneste motivasjonen for å drive med langrenn er å gå på ski, så holder ikke dette været, sier Skogen.

I Utleira Ski opplevde nedgang i rekrutteringen i fjor, og i mangel av barmarksanlegg har klubben gjort tiltak for å holde interessen oppe hos de yngste. De bruker en håndballbane og ei lita rundløype rundt grusbanen på Utleir skole til rulleski, rulleskøyter og sparkesykkel. Skigruppa har kjøpt inn rulleski til lek fra andre klasse og oppover.

– Rekrutteringen vil gå ned hvis trenden med snøfattige vintre fortsetter. Spesielt foreldre har et sterkt ønske om at barna skal trene ute om vinteren, og da må vi gjøre noe for at treningene skal være preget av sosial omgang og trivsel. Vi arrangerer også nattorientering for skigruppa, kanskje de blir orienteringsløpere hele gjengen, sier Stig Nilsen, sportslig leder i Utleira Ski.

– Selger færre ski til de minste

Men fra tiårsalderen eksploderer salget i form av dyrt utstyr.

– Vi selger helt klart lite ski til de minste, sier Lene Hegge Solem, daglig leder ved Heimdal Sport.

Hun vil ikke spå denne sesongens salgstall, men sier at de har tatt forholdsregler i tilfelle en «grønn vinter».

– Vi har vært nøktern med innkjøp, med tanke på den snøfattige vinteren i fjor. Samtidig kan vi levere ski på én dags bestilling, i tilfelle store snøfall, sier Solem.

Skøyteski øker mest

Markedsdirektør i Gresvig AS, Kjetil Hans Løken, sier at også de har tatt konsekvensen av snøfattige vintre. Han bedyrer samtidig at det ikke går på bekostning av skisortimentet, men at de har «alternative planer» for hva de vektlegger i markedsføringen. Løken er avventende til sesongens salg, men sier at de generelt sett forventer å selge adskillig flere ski enn i sesongen 2013/2014.

– Omsetningen har økt med 10–20 prosent for aldersgruppen åtte til tolv år de siste årene. Vår erfaring er at flere kjøper kvalitetsutstyr, derav økningen. Spesielt skøyteski står for mesteparten av veksten i nevnte aldersgruppe. Vi har ikke salgstall på antall par solgte ski i forhold til alder, sier Løken.

Det største frafallet i salg av ski i snøfattige vintre, skyldes i hovedsak det voksne forbrukermarkedet som mindre eller sjelden går på ski, ifølge Løken. De aktive og mosjonistene er ganske stabile fra år til år, uavhengig av snøforholdene i sentrale strøk.

Når det gjelder julegavesalget tror Løken at ski vil være godt representert.

– Været påvirker en del av julegavevalgene, men vi tror at ski til barn og junior er godt representert under juletreet, sier Løken.

– Forlater ikke folkesjela

– I fjor var salgstallene i Trøndelag relativt dårlige på grunn av en snøfattig vinter. Det tok seg riktig nok litt opp utover vinteren på landsbasis, sier Bård Kristiansen, administrerende direktør i interesseorganisasjonen Sportsbransjen.

Han støtter seg til idrettsledernes bekymring om tap av årskull og dårlig rekruttering til skisporten, men frykter ikke for at langrenn skal forlate den norske folkesjela.

– Nordmenn liker å identifisere seg med langrenn, og ski er veldig populært for tiden. Til dels på grunn av forbilder som Petter Northug og Marit Bjørgen, men kanskje mest på grunn av treningstrenden i samfunnet. Det er veldig stas å legge ut bilder fra skitur på Facebook, sier han.

Kristiansen sier at foreldre er en sterk drivkraft, de vil gjerne at barna skal få oppleve de samme fine turopplevelsene på ski som de selv hadde i barndommen.

– Det skal veldig mange dårlige vintre til på rad, før de voksne mister skilysten, sier han.

Frafall: – De yngste rammes hardest. I fjor hadde alle over ti år et skitilbud, men ikke de yngste. Blant tiåringene var det stort frafall i fjor, sier Gro Sandstad Eidsmo, oppmann for 2003-gruppen i Byåsen Skiklubb. På bildet løper Johanna Fleiner (8) stafett nedenfor unnarennet i Byåsbakken ved Ferista. Foto: Vegard Eggen
Forberedt på grønn vinter: Heimdal Sport har vær nøkterne med innkjøp av ski, foreløpig. Her sjekker selger Bjørn Olav Midtflå utstyret. Foto: KJELL A. OLSEN
Savner snø: – Barna lengter etter snøen, sier Gro Sandstad Eidsmo i Byåsen Skiklubb. I fjor måtte de ty til skøytetrening i tillegg til lek for barn til og med tredje klasse. Hver tirsdag og torsdag er rundt 130 skiløpere i alle aldre samlet for barmarkstrening ved klubbhuset ved Ferista i Bymarka. Foto: Vegard Eggen
Gro Sandstad Eidsmo i Byåsen Skiklubb. Foto: Vegard Eggen