Oslo: Det nærmer seg landsmøte for Sosialistisk Venstreparti. Fredag den 13. mars åpner partileder Audun Lysbakken dørene til skyggenes dal. Mange år er gått siden SV var så dårlig stilt som nå. Det tidligere regjeringspartiet gjennom åtte år er blitt som en skygge av seg selv. SV har regjert sammenhengende lenger enn Høyre etter krigen.

I går presentert Audun Lysbakken sin nye bok – om SV og sitt liv med partiet. En partileder som gikk av som statsråd i vanære, forsøker å fortelle historien om partiet som har stupt i velgeroppslutning under hans ledelse. Det er historien om en politisk katastrofe som blir forsøkt forklart på akademisk vis, i tilforlatelige vendinger, med appeller om klar tale og klare prioriteringer, og med en selvkritikk det står respekt av.

Nesten ingen er lenger i tvil om at SV kan sitte i regjering og styre landet. Alle årene med Kristin Halvorsen som finansminister overbeviste selv finansnæringen, bankene og sentralbanken. Det var en SV-minister som fikset det vi fikk smake av finanskrisen, som Europa fortsatt sliter med. Grunnlaget for den lave ledigheten, den høye sysselsettingen, den lave renten og den fortsatt høye veksten, kan på sett og vis SV ta din del av æren for. Men det finnes knapt en SV-velger som setter pris på slike verdier. I så fall har hun funnet frem til Arbeiderpartiet.

Økonomisk vekst er for SV som en inspirasjon til mer skatt og avgift, mer statlig styring, og reformer som overstyrer det kommunale selvstyret. Olje-Norge skal bli klima-Norge raskest mulig, og det skal svi mest mulig for nordmenn flest. På toppen av SVs prioriteringsliste ligger fortsatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja. Partiet kom aldri i mål med den saken i regjering, men fikk utvinning utsatt. Slik overlevde partiledelsen de siste årene i den rødgrønne regjeringen.

Nå setter SV i realiteten stopp for mer rødgrønt samarbeid i regjering, dersom partileder Audun Lysbakken vinner frem på landsmøtet til helgen. SV-lederen har som et mål frem mot 2017 at Ap-leder Jonas Gahr Støre skal bli statsminister. Men stiller ufravikelige krav for å delta i regjering.

Helgens SV-landsmøte kan bli den endelige begravelsen av det rødgrønne prosjektet. Det lykkes i åtte år. Det fungerer fortsatt i store byer som Trondheim. SV-lederen har levert en bok som også handler om større frihet for hver og en av oss, altså en sosialistisk frihetsreform.

Det er friheter alle ser som en selvfølge. SV-lederen har oppdaget dem nå.