Fra sine hybler i studentbyen på Moholt har Taimoor Khan og Tariq Mahmud Butt med fortvilelse fulgt dødstallene stige etter jordskjelvet i Kashmir. Søndag ettermiddag er nær 20 000 mennesker bekreftet omkommet, og tallet stiger raskt.

Har mistet flere

- To tanter av min kone er omkommet. Den ene hadde nettopp servert tidlig frokost til familien, på grunn av Ramadan. Hun hadde lagt seg til å hvile litt igjen, mens de andre spiste. Hun fikk taket i hodet mens hun sov, resten av familien overlevde. En annen tante sto og underviste en skoleklasse, da bygningen kollapset. Hun og flere av elevene omkom.

Tariq forteller en rekke tilsvarende historier, om slektninger og naboer som er omkommet. Nabolagets lege mistet alle sine fire barn, dekanus på universitetet overlevde, men mistet kona og sønnen.

- Vårt hus, der mine foreldre, min bror og hans barn bor, var det eneste som sto igjen i nabolaget. Min kone har grått uavbrutt siden lørdag morgen, forteller Tariq.

- For oss er nabolaget som en del av familien, forteller Taimoor.

Ifølge de to er rundt 70 prosent av bygningene i Muzaffarabad jevnet med jorden. Verst har det gått ut over den eldste delen av byen som er 600 år gammel.

Venner på sykehus

- De har det heldigvis bra. Men som alle andre i Pakistan kjente de skjelvet godt. Mamma fortalte at alt falt sammen rundt dem; klokker, bilder og andre ting raste ned fra veggene i leiligheten. Da jeg snakket med dem første gang var de engstelige for at bygningen hadde slått sprekker, men det har heldigvis gått bra.

Også Kahn har slekt og venner i Muzaffarabad:

- Jeg har fått beskjed om at flere av dem ligger sterkt skadde på sykehus, men så langt har jeg ikke hørt at noen av dem er omkommet, forteller Khan.

Han liker ikke å tenke på hvordan de har det nå:

- De har fått forbud mot å oppholde seg innendørs, fordi det hele tiden har kommet etterskjelv. Det er vanskelig å forestille seg herfra, men det har nok vært en skremmende opplevelse å være ute hele natten, med vind, kraftig regn og kaos overalt, tror han.

Ifølge Utenriksdepartementet er det rundt 300 familier i Norge som har slekt i området. Kashmir er et ruralt og utilgjengelig område, med dårlige veier og svakt utbygget kommunikasjonsforbindelser. Ifølge Taimoor er det også ubeskrivelig vakkert. Muzaffarabad er en svært gammel by, med stor kulturell betydning for alle pakistanere.

- Ifølge min bror tok det under ett minutt fra skjelvet startet, til byen lå i ruiner, forteller Tariq.

Bekymret for familien. Taimoor Khan (t.v.) og Tariq Mahmud Butt har slekt i jordskjelvrammede Kashmir: {ndash} Vi føler oss hjelpeløse. I denne forferdelige situasjonen skulle vi vært sammen med dem vi er glad i, sier Tariq.

Bekymret for familien. Taimoor Khan (t.v.) og Tariq Mahmud Butt har slekt i jordskjelvrammede Kashmir. - Vi føler oss hjelpesløse og i denne forferdelige situasjonen skulle vi vært sammen med dem vi er glad i, sier Tariq.