Oppmuntrende forskning for overvektige ved Cardiac Exercise Research Group (CERG) ved NTNU.

– Fra før er det kjent at barn som fødes av mødre med fedme, eller utvikler fedme selv, har større risiko for hjerte- og karsykdommer senere i livet. Vi fant at hjertefunksjonen er svekket allerede i barndommen. Det gledelige er at man kan gjøre noe med det, forteller Charlotte Björk Ingul, som leder prosjektet.

Da studien startet, hadde gruppen på ti overvektige fra 13 til 16 år kondisjon som en gjennomsnittlig 70-åring. Pumpefunksjon til hjertet var svekket, og det samme gjaldt evnen til å fylle hjertet med blod i hvilefasen.

Les også: Dette skjer når du tar ferie fra treningen

Rask reparasjon

Hver uke gjennom treningsperioden gjennomførte ungdommene to økter med fire ganger fire minutter trening med høy intensitet (4 X 4 intervalltrening). Etter tretten uker var det ikke lenger noen merkbar forskjell mellom hjertefunksjonen til de overvektige og de normalvektige barna. Blodtrykket var også gått ned til normalt nivå.

Bedre form

Etter 13 uker var også oksygenopptaket betraktelig bedre, men fortsatt ikke på nivå med normalvektige. Fettprosenten var redusert og midjemålet hadde krympet.

– Pilotstudien viser at intensiv utholdenhetstrening både er effektivt for å reversere svekket hjertefunksjon - og at det er gjennomførbart, sier Ingul.

CERG er kommet langt i en ny og større studie der man sammenligner tre grupper barn i alderen 7-16 år. Én gruppe driver høyintensitetstrening med kostholdsveiledning og én trener med moderat intensitet og kostholdsveiledning. Den tredje gruppen får bare råd om kosthold.

Les også: Trener for å redusere faren for hjertesykdommer

Ikke slanking

– Skal man slanke barn?

– Nei, men barn vokser. Vi prøver ikke å slanke dem, men å bringe vekten mer i samsvar med veksten. Dette er en studie for å se på effekten av trening på hjertefunksjonen, ikke for å redusere vekt, sier Ingul.

Hun forteller at de som gjennomfører studien får mer muskler og en kropp som gjør at de orker å være mer aktiv i hverdagen.

– Fra et helsesynspunkt er vi mest opptatt av midjemålet. Det er fettet rundt de indre organer som er mest risikabelt i forhold til å utvikle ulike sykdommer. Trening og bedre kosthold bidrar til at man får mindre av dette fettet, selv om man ikke går ned i vekt.

Foreldrene til barna blir involvert i treningsstudien. Noen av dem trener sammen med barna i lokalene på St. Olavs Hospital. Ingul tror barnas sjanser for å oppnå en sunnere vekt er langt større når hele familien engasjerer seg.

– Mange overvektige barn tar seg aldri ut. Når de kommer hit og begynner å trene, er det et lite sjokk for dem å bli så slitne. Da kan motivasjonen være nokså laber. Men etter hvert som de opplever at kondisjonen bedres og de klarer mer, øker motivasjonen. Jo yngre barna er, desto bedre er mulighetene til å lykkes. Vi mener at både aktivitet og større bevissthet om kosthold må til. Når barna er blitt 12-14 år gamle er det vanskeligere å få til endringer, sier Ingul.

Les også: Begynte å trene - halverte medisindosen

Stort frafall

Et problem med studier av overvektige er det store frafallet. Til tross for god oppfølging, droppet 30 prosent ut etter tre måneder i CERG-studien, og etter ett år hadde halvparten sluttet. Det har vært vanskelig å rekruttere barn som vil være med på treningsstudien og forskerne er avhengig av at flere melder seg på.

– Trening med høy intensitet er utvilsomt positivt for hjertefunksjonen. Utfordringen er at det er noe man må fortsette med, også etter at studien er over. Jeg tror vi må bli enda flinkere til å skreddersy opplegg som bidrar til endring i hele familien, sier Charlotte Björk Ingul.