– Vi har seilt, kjørt motorbåt, ligget i redningsdrakt, rodd, fiska og kjørt i full fart og hoppa med båten, oppsummerer Kajsa Lorck (11), Mia Hermo-Johansen (11), Camilla Gjervan (10) og Idunn Mauseth Rø (9).

Forrige uke tilbrakte de på Skansen som deltakere av Redningsselskapets sommerskole, et populært tilbud for barn mellom ni og 13 år.

– Jeg anbefaler alle å delta på denne sommerskolen, det er tidenes beste. Vi har fått lære hva som egentlig skjer ute på havet, sier Rino Fagerlund (11) engasjert.

Vennskap og knuter

Det er strålende sol den siste dagen av sommerskolen, og instruktørene og politistudentene Kristoffer Ytterbø (23) og Ola Aarvaag (25) har nok med å holde styr på de elleville sommerskoleelevene som er propfulle av energi.

Men når det er snakk om å få motorbåtene på vannet for at fotografen skal få noen fine bilder, er det fullt alvor. Kajsa, Mia, Camilla, Idunn og Rino hjelper gladelig til.

– Vi har lært at alle må hjelpe til. Det er ikke noe gøy på slutten av dagen hvis ikke folk hjelper til, forteller Camilla.

Hun hadde lyst til å lære mer om båt- og sjøliv siden familien har båt på hytta, mens Idunn har en eldre bror som anbefalte henne å bli med på sommerskolen. Selv om de ikke kjente hverandre fra før har de i løpet av den siste uka blitt gode venner, og lært mye nytt. Seiling var det vanskeligste, mens de ser stor verdi av livredning og å kunne feste båten med en skikkelig knute. De 20 barna fra ni til 13 år har nemlig ikke bare hatt mye moro, men også lært en hel del om båt, navigasjon, livredning og førstehjelp.

– Sjøvett, sikkerhet på sjøen og hvordan du skal oppføre deg i forhold til andre båter er det viktigste vi lærer bort, forklarer Lars Tømmervold (18) som er en av de fire instruktørene på sommerskolen.

Han er også leder for Redningsselskapets unglag, Ung Skansen, som er et lokallag for båtinteressert ungdom mellom 14 og 26 år.

– Vi drar på turer, er sosiale og har hatt litt seiling med seilkurs først, forteller Lars som anbefaler flere å melde seg inn.

Kunnskap som redder liv

Redningsselskapet har i flere år holdt sommerskole, som et viktig forebyggende arbeid rettet mot barn og unge. Sommerskolen blir arrangert over hele landet og i fjor deltok til sammen 1000 barn.

I Trondheim er tilbudet så populært at det er ventelister til de to ukene sommerskolen foregår.

– De har lært mye om sjøvett og fokus på redningsvest. Forhåpentligvis kan det redde dem om uhellet skulle være ute, sier Kristoffer Ytterbø.

Redningsselskapets sommerskole arrangeres i Trondheim også i uke 33.

For ungdom fra 14 til 17 år tilbyr Redningsselskapet ungdomsleir- og seilas der man i løpet av en sommeruke får være med på ymse aktiviteter og får undervisning til båtførerprøven. Uka avsluttes med eksamen.

Hjelper til: På sommerskolen har barna lært at alle må hjelpe til, og det er ikke vanskelig å be dem om å skuve båten opp på land. Rino Fagerlund (t.h.) er blant dem som tar i et tak. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen
Båtførere: Kajsa Lorck (t.v.) og Mia Hermo- Johansen kunne litt om båt fra før, men har lært seg å kjøre motorbåt i løpet av den siste uka. Nå håper Kajsa at hun får lov til å kjøre familiens båt. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen
Sommerlykke: Det går unna når Rino Fagerlund styrer båten. Camilla Gjervan og Idunn Mauseth Rø blir gjerne med en ekstra tur på fjorden, mens istruktør Kristoffer Ytterbø ser til at alt går riktig for seg. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen
Sterk anbefalt: Redningsselskapets sommerskole er et populært tilbud, og Rino vil anbefale alle barn mellom ni og 13 år å delta. Her hjelper han til med ta opp btmotoren. Foto: Kristian Helgesen, Adresseavisen