Røros: Martnassjef Lillian Sandnes gleder seg veldig over at trondhjemmeren Per Tronsaune vil regissere og produsere åpningsseremonien for den 162. Rørosmartnan.

– Jeg sto nærmest i giv-akt-stilling da jeg fikk forespørselen fra Røros. Min mor er fra Røros, selv er jeg oppvokst i Haltdalen, og jeg har alltid vært veldig begeistret for Rørosmartnan, sier Per Tronsaune.

Bred arrangementserfaring

Han er til daglig arrangementssjef for Olavsfestdagene i Trondheim. Hans personlige CV oser av bred erfaring innen arenaproduksjon, bl.a. fra verdenscupen i hopp og alpint, ti fotballsesonger på Lerkendal stadion og en rekke store og mindre arrangementer.

I tillegg har han vært/er manager for flere artister, blant andre Ida Jenshus og Gåte.

Engasjert deltager

– Jeg har opplevd en rekke åpninger av Rørosmartnan på Malmplassen. Martnasåpningen er en av de største og beste folkelivsarenaene jeg har opplevd og som jeg med stort engasjement har tatt del i, sier han.

Derfor ser han det også som naturlig at han først og fremst skal rendyrke nettopp den unike opplevelsen midt i det han kaller «den tjukkeste folkelivskulturen».

OL-feeling på martnasvis

– Folkehavet og den stoltheten jeg har opplevd under martnasåpningene kan på mange måter sammenlignes med den feelingen som kommer under en OL-åpning, men det skal selvsagt foregå på martnasvis, sier han.

For å ivareta den unike åpningssjelen ser han det som viktig at alt fortsatt skal tuftes på den gamle historien, med Røros som møteplass for kulturer, folkeslag, unge og gamle mennesker og for dalførene.

– Spiller hverandre god

– Men samtidig som martnasåpningen absolutt skal være gjenkjennbar, har jeg også noen nye grep under planlegging, uten at jeg vil røpe noe som helst av det nå, sier Per Tronsaune.

Han har allerede hatt flere møter med «Martnas-Lillian» Sandnes og martnaskomiteen, og beskriver dem som en fantastisk gjeng hvor man spiller hverandre god.

– Vår kultur skal være i fokus

– Kjemien mellom oss og Per er svært lovende, og vi har stor tro på at han er rette person på rett plass når det gjelder å komme opp med en plan som både er timet og tilrettelagt. Ikke minst har han den rette forståelsen av det er vår kultur som skal være i fokus, sier Lillian Sandnes.

Hun forteller at avtalen med Per Tronsaune foreløpig gjelder for Rørosmartnan 2015, med intensjon om forlengelse.