- Jeg har fylt 73 år, og har aldri vært fysisk utagerende mot noen. Jeg kan være aktiv verbalt, men har aldri i mitt liv slåss mot noen. Dette er atypisk fra min side, så dette må skyldes noe annet enn beruselse, sa Christian Wiig (73) i sin vitneforklaring i Sør-Trøndelag tingrett.

- Forsøkte å bite i armen

Mandag morgen startet straffesaken mot den profilerte forsvareren. Han møter som tiltalt for ordensforstyrrelse ved akuttmottaket ved St. Olavs hospital, men forsvarer samtidig seg selv. Han nektet straffskyld innledningsvis i saken.

Wiig fikk før jul et forelegg på 8000 kroner for ordensforstyrrelse på akuttmottaket. Fordi han ikke vedtok denne bota, må han i dag møte som tiltalt.

Ifølge gjerningsbeskrivelsen i forelegget skal han 24. september i fjor «i beruset tilstand» ha opptrådt aggressivt og høylytt på akuttmottaket. «I forbindelse med flytting fra undersøkelsesbenk til båre, tok han tak i og holdt fast armen til sykepleier NN (navnet på fornærmede journ.anm.) samt forsøkte å bite ham i armen», heter det i forelegget. Det går videre frem at Wiig ved en påfølgende legekonsultasjon rett etter, skal ha forsøkt å sparke legen.

Drakk to flasker vin først

Forut for oppholdet på sykehuset var Wiig og kona ute på byen. Først var de innom Spontan vinbar i Dronningens gate. Hvor de først bestilte en flaske Mosel-vin, forklarte Wiig.

- Da den var drukket, bestilte vi en ny. Jeg og min kone drakk like mye denne kvelden, sier Wiig.

Etter oppholdet på vinbaren gikk ekteparet videre til Le Bistro i Munkegata, hvor de bestilte hver sin ytrefilet samt hvert sitt glass med champagne og rødvin. Klokken 21.55 betalte Wiig, men fra dette tidspunktet er minnet hans borte.

- Jeg husker det ikke, men min kone sa at jeg var fjern, sa Wiig i retten.

Han har fått fortalt at kona derfor foreslo at de skulle ta en taxi hjem til boligen deres på Byåsen. De gikk derfor ut.

Ringte operasjonssentralen

- Jeg har forstått det slik at jeg deretter stupte forover og landet på hodet i asfalten, sa Wiig, som etterpå ble fraktet til St. Olavs hospital med ambulanse - hvor opptrinnet på akutten skjedde.

at operasjonssentralen ved Trøndelag politidistrikt mottok en samtale fra akutten to minutter over midnatt 24. september i fjor. Beskjeden var at det var en aggressiv, beruset mann i mottaket. To patruljer ble sendt til stedet.

Wiig ble innbrakt til politistasjonen, hvor han ble satt i drukkenskapsarrest. Inntil dette tidspunktet husket ikke Wiig noe, opplyste han.

- Jeg vet hva politiarrest betyr i Trondheim – det er glattcelle. Og da våknet jeg, sa Wiig.

I forbindelse med vitnemålet sitt dro advokat Wiig inn sin tidligere hodeskade, som han pådro seg da han skadet seg i alpinanlegget i Oppdal i 2005.

Redd for å få epilepsi

- Jeg hadde en enorm hodepine på glattcella og var redd for at jeg skulle få et epileptisk anfall – likt det jeg fikk etter ulykken i 2005, og forsøkte å få tak i en arrestforvarer ved å henge opp teppe foran kameraet i cella. Jeg banket også på celledøra, sa Wiig.

Han ble sittende i arresten i nærmere seks timer, før han ble dimittert på morgenen.

- Følte du deg påvirket denne kvelden, ville dommeren vite?

- Ikke på noe tidspunkt, sa Wiig, som like før hadde sagt følgende i retten:

- Jeg tåler uten videre en flaske med mosel-vin, et glass champagne og et glass rødvin over dette tidsrommet uten å bli synlig beruset. Det fastholder jeg – selv om jeg er klar over at statsadvokatene ikke er enig.

- Klart jeg kjenner meg påvirket, men ikke ruset i lovens forstand, sa Wiig videre.

Wiig mener at han må ha hatt et blodtrykksfall denne kvelden, som førte til at falt og slo hodet i asfalten – noe som igjen førte til at han fikk hjernerystelse.

- Min oppførsel må skyldes noe annet en beruselse – hjernerystelse med bevissthetstap, sa Wiig, som mener at han derfor må frifinnes.

Han fortalte at han har opplevd blodtrykksfall en gang tidligere i forbindelse med en kjøretur i Nord-Spania for tre år siden.

Wiig har i retten opplyst at han bruker medisin for diabetes type 2, og mener at blodtrykksfallet, som skal ha medført fallet og hjernerystelsen, kan skyldes diabetes.

18 vitner

Det er satt av to dager og er stevnet 18 vitner til straffesaken, noe som ikke dagligdags i saker som omhandler ordensforstyrrelse. Blant annet skal en statsadvokat, en tidligere politimester og en konstituert lagdommer forklare seg.

Erik Thronæs, statsadvokat i Nordland, er en av Wiigs vitner. Temaet han skal si noe om, er blodtrykksfall, noe statsadvokaten selv skal ha erfart. Han møtte også Wiig dagen etter fallet, da advokaten var forsvarer i en straffesak i Nordland.

Også Per Bygland, tidligere politimester i Romsdal og Vadsø, er stevnet som vitne. Han er en venn og hyttenabo av Wiig i Oppdal, og skal forklare seg om advokatens oppførsel i selskap.

Legen og sykepleieren som opplevde advokaten på akutten er først ute som vitner. Wiig har imidlertid ikke fritatt dem for taushetsplikten, og viste også i denne sammenheng til ulykken i Oppdal i 2005.

Den gangen opphevet han taushetsplikten, og mente at det endte med at hele journalen ble sendt til Fylkeslegen med påfølgende inndratt førerkort i ett år - noe han ikke vil at skal skje igjen.

- Det er like ille for meg å bli dømt for å ha vært ruset som å miste førerkortet, sa Wiig.