- Det er viktig at sjansen ikke forsvinner selv om man mislykkes første gang. Det er ikke alle som gjør de riktige valgene når man er 17–18 år, sa Erna Solberg til Andreas Kvistad. - Jeg er glad de ga meg en ny sjanse, svarte 25-åringen, som sart er ferdig med lærlingetiden ved Kværner Verdal. Foto: Leif Arne Holme

Statsminister Erna Solberg var klar i sin tale til de Kværner-ansatte i Verdal da hun besøkte verftet tirsdag. Hun var ikke bekymret for utbyggingstakten på norsk sokkel de første årene, men etter 2021 vil det komme en skifte.

- Vi må rett og slett finne mer olje og gass om vi skal opprettholde aktiviteten. Det er det som er den store utfordringen, sa Solberg.

Les også: Bygging av ubemannet plattform sikrer arbeid til 450 ved Kværner Verdal

- Aldri vært utlyst så mye areal

Statsministeren viste at hun hadde god kunnskap om Kværnerbedriftene i Verdal og på Stord. Om det også skyldes at hun har en svoger som jobber ved Kværner i Verdal, vites ikke, men hun var i hvert fall imponert over det hun fikk se.

- Utfordringen, og det gjelder alle deler av leverandørindustrien, er horisonten fremover knyttet til nye prosjekter. Etter 2020/21 er det ingen store utbygginger igjen, og derfor ønsker vi å opprettholde leteaktiviteten i Norge og se om vi kan utnytte gamle felt bedre. Det har aldri vært utlyst så mye areal som vi har gjort de siste årene, minnet Solberg om.

Les også: Monica og Eli Marie fikk oljejobben tilbake

Roboten Tord imponerte

Statsministeren ble vist rundt i flere av verkstedhallene, og fikk blant annet se roboten Tord i sving. Og den imponerte med sin presisjon og effektivitet. Tord erstatter opptil sju sveisere, og kan holde det gående i det uendelige. Kværner Verdal har hentet hjem kontrakter fra både Dubai og Polen fordi det er blitt mer lønnsomt å produsere det samme i Verdal.

- Det er slik vi ønsker det. Her ser man mulighetene innenfor digitalisering og robotisering. I noen bransjer vil robotisering bety store endringer. I deler av denne typen industri kan det faktisk bety at vi kan hente tilbake jobber vi mistet på 1990-tallet. Dette tror vi er noe av løsningen på fremtidens utfordringer, sier Solberg.

Les også: Skrikende mangel på unge og voksne som vil ta yrkesfag og bli lærlinger

Andreas fikk en nye sjanse

Statsministeren kom også inn på IA-avtalen og understreket hvor viktig det var med å inkludere alle i arbeidslivet.

- Vi må få sykefraværet ned og bedriftene må bli bedre på inkludering. Det er ikke godt nok som det er i dag, sa Solberg, som imidlertid var svært fornøyd med hvordan man målrettet jobbet med dette ved Kværner Verdal.

- Jeg synes det er veldig bra det de gjør, både det å ha så mange lærlinger og at man tar imot noen av dem som kommer fra Nav og som får en ny sjanse i livet, sa Solberg.

Andreas Kvistad (25) fikk en ny sjanse etter at han sluttet før tiden første gang han prøvde seg som lærling ved Kværner Verdal.

- Jeg begynte her etter ungdomsskolen, men jeg var ikke moden for det. Det var en vokseprosess for meg. Jeg er svær glad for at jeg fikk prøve meg igjen for andre gang gjennom Nav. Jeg er veldig heldig, nå er jeg her, tre år etterpå og snart ferdig med læretiden. Dette er mye bedre enn å gå hjemme, sier Kvistad.

- Det er viktig at sjansen ikke forsvinner selv om man mislykkes første gang. Det er ikke alle som gjør de riktige valgene når man er 17–18 år, sier Erna.

- Det er ikke alle som kommer i riktig miljø heller, repliserer Andreas, som synes det er bra at statsministeren er interessert og at hun vil vite hva som skjer i hans bedrift.

Erna svarer med at regjeringen vil ha en inkluderingsdugnad.

- Vi må fokusere mer på inkluderingsbiten fordi omstillingstakten i næringslivet blir raskere og større.

Les også: Tidligere Reinertsen-ansatte kan få jobb hos Kværner

Best på rekruttering av lærlinger

Det er i dag 65 lærlinger ved Kværner Verdal og 25 nye kommer til hvert år. Siden 1979 har bedriften tatt inn over 800 lærlinger.

Regjeringen vil nå åpne for flere tilpassede utdanningsløp, som vekslingsmodeller, praksisbrev og lærekandidatordningen.

- Vi skal fortsette arbeidet med å skaffe flere læreplasser, blant annet gjennom å bedre de økonomiske ordningene, stille klare krav til det offentlige om å ta inn lærlinger og jobbe sammen med fylkeskommuner og arbeidslivet. Vi skal også stille krav om at alle statlige etater og underliggende virksomheter skal ha lærlinger.

Statsministeren mener prosessindustrien har vært flinke til å øke de ansatte kompetanse samtidig som teknologien endrer seg.

- Men veldig mange deler av norsk næringsliv har byttet ut og parkert folk istedenfor å kvalifisere de inn. Der må vi jobbe på en annen måte, mener statsminister Erna Solberg.

Statsminister Erna Solberg mener løsningen på å opprettholde aktiviteten i leverandørindustrien var å finne mer olje og gass. - Det skal vi bidra til, sa hun. Her hilser hun på konsernsjef Jan Arve Haugan i Kværner. Foto: Leif Arne Holme