På toppen av Folketeaterbygningen på Youngstorget holder AUF pressekonferanse fredag morgen.

- AUF vil i all overskuelig fremtid ikke ha arrengement på øya den 22. juli, sa Eskil Pedersen under dagens pressekonferanse, skriver Aftenposten.no.

Terroraksjonen 22.juli i fjor har etterlatt seg mange spor og gjort store ødeleggelser, men de vil gjenreise øya.

Utoya.no har de lagt ut planene for hvordan den skal bli. Målet er at «Nye Utøya» skal være ferdig i 2015.

Til nå har gjenreisingsfondet fått inn 40 millioner, men nye Utøya har en kostnadsramme på 60 millioner kroner.

På hjemmesiden skriver de at følgende er en del av prosjektet:

  • Eget minnested for å hedre ofrene etter terrorangrepet 22. juli 2011.

  • Nye hovedbygg («Torget») med konferanseområde, møterom, spisesal, kjøkkenfasiliteter, svalganger, basarområde og klokketårn.

  • Nye brygger, utbedring av adkomstvei på landsida og oppgradering av nåværende infrastruktur (herunder universell utforming og oppgradering av Kjærlighetsstien).

  • Oppgradering av aktivitetsområder (ny badestrand i «Grisebukta» oppgradering av fotball- og volleyballbane, drenering på teltplass, ladestasjoner, belysning med mer).

  • Flere innendørs overnattingsplasser, enten i rehabilitert låve eller som forlengelse av det nye hovedbygget («Torget»)

  • Opprustning av eksisterende bygningsmasse (hovedhus/«informasjonen», sanitærbygg og stabbur).

  • Ny utescene for konserter og kulturarrangementer.

Allerede til høsten har man tenkt å starte rehabilitering av de eksisterendee bygningene. Kafébygget skal også rives. Sommeren 2013 er planen at byggingen av det nye hovedbygget skal starte.

Fått inn mange millioner

AUF opprettet et fond for å gjenreise Utøya. I mai var det 35 millioner på kontoen og beløpet har økt. På hjemmesiden til fondet skriver partiet at mulig bruk av bidragene kan være å restaurere ødelagt bygningsmasse, å føre opp nye bygg, å reise minnesmerker for ofrene eller «en landskapsmessig forbedring av rekreasjonsområdene, som stier, strender o.l. som finnes på øya».

Pengene skal ikke brukes partipolitisk.

Har vært konflikt

Det har vært uenighet innad i AUF om hva som skal skje med Utøya videre.

Blant annet har Bjørn Ihler som var på øya 22.juli 2011 stilt spørsmålet «danser vi på graven».

I en kronikk i juni skrev han blant annet: «Jeg har vanskelig for å tro at det ikke kommer til å bli en forferdelig seanse. Jeg tror det vil vekke et nasjonalt traume som er så bunnløst at det vil ende i tragedie, både for deltagere, overlevende og pårørende.»

Men AUF-ledelsen har helt siden kort tid etter terrorangrepet sagt at «Vi skal ta Utøya tilbake.» Selv om Ihler har fått noe støtte har andre AUF-ere vært uenige med ham.

- Det trenger ikke være en motsetning mellom vern og bruk, man må finne en balanse. Ved å gjenoppta aktiviteten kan man hedre de som døde på øya, sa AUF-er Per Anders Torvik Langerød (27) til Aftenposten i juni.

- Også en øy for de etterlatte

Han påpekte også at Utøya ikke lengre bare er AUF-ernes øy, men også en øy for de etterlatte. Dette har også flere lokale støttegrupper vært opptatt av.

Eivind Rindal var soleklart uenig med Ihler.

- Å ta Utøya tilbake er å vise respekt overfor dem som døde og deres verdier. Alt annet enn å returnere til Utøya vil være respektløst. Hvis vi ikke klarer å ta Utøya tilbake gir vi Breivik en liten seier, sa Rindal til Aftenposten da.

AUF-leder Eskil Pedersen sa til NTB i juni at det er utfordrende å få frem hvorfor det er så viktig å ta Utøya tilbake igjen.

– I AUF er det er overveldende flertall som mener at Utøya skal tas tilbake. Det er vedtatt enstemmig både i sentralstyret og i landsstyret, og når alt kommer til alt mener jeg det er AUF som skal få lov til å avgjøre dette spørsmålet. Samtidig har vi full forståelse for at det finnes medlemmer som ikke vil klare å dra tilbake, det er et helt individuelt valg, sa AUF-lederen videre.

I den gamle «Grisebukta» anlegges ny badestrand med tilhørende aktivitetsområde. Foto: Illustrasjon Mir AS, Architecture by Fantastic Norway AS
Den tradisjonsrike «Bakken» oppgraderes med ny scene for kulturarrangementer.
Torget blir et naturlig samlingssted midt på øya. Foto: Illustrasjon Mir AS, Architecture by Fantastic Norway AS
Teltplassen utvides, dreneres og tilføres ladestasjoner og nye samlingssteder.