Knut H. Alfsen, forskningsdirektør ved Cicero senter for klimaforskning Foto: CICERO

Det sier Knut H. Alfsen, forskningsdirektør ved Cicero senter for klimaforskning. Han er pessimist i forhold til hvor fort vi klarer å utvikle nødvendig teknologi.

– Jeg tror dessverre ikke det skjer nok før klimaendringene blir mer tydelig enn i dag, sier han

Ny verden

– Kina skal bygge mer urban infrastruktur de neste ti årene enn menneskeheten hittil har sett. Det er skremmende å tenke på, men også godt nytt. Landet har brakt enormt mange mennesker ut av fattigdommen på kort tid.

Veksten kommer først og fremst i u-landene. Vi har stort sett fått det vi trenger.

Alfsen er ikke i tvil om at Norges beste bidrag til en ny verden er et sterkere fokus på teknologi.

– Her gjøres det altfor lite i dag. Alle 26 IEA-land bruker samlet 10–12 milliarder euro på energiforskning. Det høres kanskje mye ut, men er ikke mer enn en halv prosent av det de samme landene handler olje for i året.

Liten vilje

Myndighetenes vilje til å drive teknologiutviklingen er ifølge klimaforskeren en mangelvare i dag. Og de private utvikler bare der det er muligheter til å tjene penger.

– Utvikling er som regel drevet av forventninger om lønnsomhet. I klimapolitikken er det vanskelig å vite hva man kan forvente seg. Hvilke retningslinjer som vil gjelde for Kyoto-avtalens neste periode etter 2013. Derfor må sentrale myndigheter betale for slik forskning. Eller premiere de som finner opp teknologi som verden trenger.

Alfsen mener også det må komme en forpliktende internasjonal avtale på forskning i tillegg til kutt i CO2-utslipp.

– Det er svært lite sannsynlig at verden klarer å bli enige om så lave utslippstak som vi trenger. Derfor må vi ha teknologibasert avtale der de rike landene forplikter seg til å være med på forskningen.

Motivasjon

Med kyniske briller hevder også Alfsen at det ikke spiller noen rolle hva vi gjør i de tusen norske hjem. Om vi slår av lyset i rom vi ikke bruker, monterer sparedusj eller etterisolerer huset så har det så liten virkning på totalutslippene at det kan virke formålsløst.

– På den andre side er det her man skaper motivasjon for endring. For å skaffe nok penger til å utvikle ny teknologi er man avhengig av motivasjon. Derfor er det så viktig at vi endrer vår livsstil og starter med å være miljøvennlige i hverdagen. Og at vi utdanner et nytt kull med ungdommer til å bli teknologisk kyndige.