– Det var virkelig et nærmøte, forteller Ingrid Halvorsen. Hun kom rett på det hvite dyret og var nok bare fem meter unna da hun tok opp mobilen for å filme. Hun er sikker på at det var en fjellrev hun så. Fjellrevforsker Craig Jackson i Nina (Norsk institutt for naturforskning) er enig.

– Det er ingen tvil om at det er fjellrev, sier han etter å ha sett videoen (se over).

– Vi ser det på måten den går på, kroppsfasongen og adferden, sier han. Jackson forteller at det er svært uvanlig med fjellrev i byen. Men denne vinteren har det vært flere observasjoner av fjellrev mange steder i byen. Det skal vi komme tilbake til.

Her sitter fjellreven på brøytekanten ved den trafikkerte veien. Foto: Ingrid Halvorsen / Skjermdump video

– Merkelig sted for en fjellrev

Torsdag kom Ingrid Halvorsen gående oppover den svært trafikkerte Stadsingeniør Dahls gate i Trondheim da hun så den helt hvite fjellreven. Det er første gang hun ser fjellrev og syns naturlig nok det er artig å ha sett det sjeldne dyret på så nært hold midt i byen.

– Først hadde den satt seg i en busk før den sprang opp og satte seg på brøytekanten mellom bilveien og gang- og sykkelveien. Så sprang den over gata og ble stående og så litt forvirret ut før den fortsatte oppover Jebeveien, forteller hun og syns det var et merkelig sted for en fjellrev.

Mange observasjoner i vinter

Det første Halvorsen gjorde, var å dele filmen med fjellrevforskeren i Nina. Slik fikk hun bekreftet at det var en fjellrev hun hadde møtt.

Craig Jackson forteller at han også gjerne skulle hatt en avføringsprøve.

– Vi vil bruke DNA-prøve for å finne ut hvor reven kommer fra, forteller han.

– Gjennom en skitprøve kan vi klare å spore fjellreven.

Han forteller at det rett før jul var mange observasjoner av fjellrever i byen. Det ble observert fjellrev både på Leangen, ved Jonsvatnet, på Lade og Nardo.

Minst to fjellrever i Trondheim

– Det var observasjoner både av blå og hvit fjellrev. Derfor er det enkelt å vite at det var minst to. Så ble det stille en stund, men for ti dager siden fikk vi flere meldinger om at det var observert en hvit rev i Muruvik ved Hommelvik. Det er ikke ofte det er fjellrev i byen og det er sannsynlig at det er de samme, sier fjellrevforsker Jackson.

Han tror det er to unge dyr som er født i høst og som har gått feil og ikke finner veien tilbake.

På rødlista

Fjellreven var utrydningstruet for 20 år siden. På den norske rødlista for arter fra 2021 er fjellreven fortsatt sterkt truet. I 2000 var det bare 50 fjellrever igjen, opplyser Nina-forskeren. Da ble det satt i gang et avlsprogram på en stasjon rett sør for Oppdal. Fra denne avlsstasjonen blir det satt ut fjellrever over hele Norge.

I sommer så 72 nye valpekull av fjellrev dagens lys i Norge. Det er rekord siden den nasjonale overvåkingen av fjellrev startet for nesten 20 år siden.

Kan ha gått feil i Tydal

– Vi vet ikke hvor disse revene kommer fra, men det er sannsynlig at de kommer fra Sylane og Tydal. Der ble det født åtte kull i fjor, og avstanden gjør at fjellrever kan ha kommet seg fra Tydal til Trondheim, sier Craig Jackson.

Han tror ikke revene, som nå er i Trondheim, greier å finne veien tilbake.

– Det er vanskelig for dem å finne veien ut av byen. Livet i byen er også farlilg for revene. Det er stor fare for at de kan bli påkjørt, og i denne filmen ser vi at det var nære på.

– Hva lever de av i byen?

– Fjellreven greier seg med lite mat om vinteren, men de er flinke til å finne mat, for eksempel smågnagere eller kanskje matavfall.

Han forteller at det har vært observert fjellrev i Trondheim én gang før. Det var i 2012. Det er altså svært uvanlig.

– Jeg skulle ønske de klarte å komme seg ut av byen, sier han.

Årets ynglinger av fjellrev - 2022
FjellområdeAntall kullAntall valper
Varangerhalvøya1276
Reisa Nord11
Indre Troms315
Saltfjellet849
Junkeren418
Børgefjell731
Blåfjella/Hestkjølen838
Sylan/Kjølifjellet837
Snøhetta616
Artfjellet15
Finse524
Hardangervidda731
Totalt73335
Kilde: Nina