- Hvis det ikke hadde vært generelt bevæpnet politi under terroraksjonen i Danmark, så er det en sannsynlighet for at flere sivile kunne blitt drept, og også at flere politifolk kunne blitt drept, sier leder for Politiets fellesforbund, Sigve Bolstad.

Han har vært i kontakt med lederen for Politiets fellesforbund i Danmark etter terrorangrepene, og mener det som har skjedd i nabolandet underbygger Politiets fellesforbunds argumenter om at bevæpningen av norsk politi må gjøres permanent.

- Kom inn og avfyrte skudd

- Det som ha skjedd i Danmark er grusomt, og vi har sendt hilsener med håp om at det går bra med både sivile og kolleger. Slik forbundsleder Claus Oxfeldt har forklart meg, var situasjonen den at vedkommende kom inn og avfyrte skudd. Politiet fikk presset ham tilbake ved å avfyre skudd. Det var ifølge Oxfeldt grunnen til at gjerningsmannen trakk seg tilbake, sier Bolstad.

Justisdepartementet fikk tidligere denne måneden på plass en endring i våpeninstruksen som gjør det lettere for politidirektoratet i samråd med justisdepartementet å forlenge bevæpningen av politiet i åtte uker om gangen. Foreløpig er det gitt tillatelse om bevæpning frem til 12. april. Bolstad mener hendelsene i Danmark underbygger politiforbundets hovedargument om å gjøre bevæpningen permanent.

- Vårt hovedargument går på responstid. Ekstreme episoder og hendelser har sjelden noe forvarsel. Situasjonen i Danmark hadde ikke tillatt at man hadde et våpen nedlåst i et skrin i en politibil som sto utenfor, sier Bolstad.

Mot permanent bevæpning

Norges politilederforbund er uenig i Bolstads ønske om en permanent bevæpning i Norge. Leder Jonny Nauste sier at det er helt på sin plass med et bevæpnet politi så lenge dagens trusselvurdering ligger til grunn, men mener bevæpningen ikke må opprettholdes om man går tilbake til en normalsituasjon.

- En normalsituasjon vil si at PST tar ned trusselbildet til det nivået det var på før i fjor høst. Grunnen til at vi er imot permanent bevæpning, er at i en normalsituasjon er våpen tilgjengelig gjennom fremskutt lagring. Det er sjelden at politiet er på rett plass for å ta våpenet fra hofta når det skjer noe. Ofte har du tid til å bevæpne deg. Så er det fare for at bevæpning kan føre til at også kriminelle også bevæpner seg, sier Nauste.

- Kjeltringene er bevæpnet

Bolstad mener Naustes argument ikke holder, og at tiden hvor kriminelle ikke bærer våpen, allerede er forbi.

- Kjeltringene er bevæpnet i dag. Vi har ikke hørt noe godt argument for at de skal bevæpne seg ytterligere. Vi mener behovet for å ha et våpen tilgjengelig på meget kort varsel også vil være til stede når vi ikke har dagens trusselsituasjon. Det kan være husbråk der noen har en kniv eller et annet våpen. For å berge livet til en borger, da kan det være nødvendig med bevæpning, sier Bolstad.

Tror politiet vil forbli bevæpnet lenge

Politimester Nils Kristian Moe i Sør-Trøndelag politidistrikt har ikke konkludert om hvorvidt han ønsker å gjøre bevæpningen permanent, men mener at bevæpningen av norsk politi må fortsette så lenge trusselsituasjonen er som den er.

- Vi har vært privilegerte i Norge som har kunnet ha et ubevæpnet politi. Men med de trusselvurderingene som har vært gjelder i dag, og når man ser det som har skjedd i Belgia, Frankrike og nå Danmark, synes jeg det er riktig med bevæpning.

Han men mener det bør tas en grundig debatt om temaet, og antyder at dagens bevæpning kan vare en god stund.

- Utgangspunktet er at hvis trusselnivået fortsetter på dette nivået, må bevæpningen opprettholdes. Men hvordan dette blir i fremtiden, er vanskelig å svare på nå. Situasjonen hvor vi har et ubevæpnet politi er i hvert fall ikke her nå, og heller ikke det neste året, sier Moe.

Politimester i Sør-Trøndelag politidistrikt, Nils Kristian Moe, mener bevæpning er nødvendig ut fra dagens trusselsituasjon, og vil ha et bevæpnet politi så lenge trusselsituasjonen ikke endrer seg. Foto: Kjell A.Olsen