De virkelig digre atombombene enkelte stater hadde i arsenalene sine på 60-tallet, eksisterer ikke i dag.

- Moderne atomvåpen er svakere, men også mer dødelige for selve målet. Dagens atombomber kan sikte seg inn og sprenge et bestemt mål, uten å utslette en hel by, sier Steinar Høibråten, forsker og kjernefysiker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

En reell trussel

Siden den kalde krigen har antallet atomstridshoder i verden gått jevnt ned. Russland og USA har de klart største atomvåpenarsenalene i dag.

- Er atomvåpen er reell trussel i dag?

- Det er tusenvis av atomstridshoder i verden. Så lenge de eksisterer, kan vi ikke se bort fra at atomvåpen er en trussel også i dag, sier Høibråten.

I 2013 hadde Russland anslagsvis 8500 atomstridshoder, mens USA hadde anslagsvis 7700. Tallene er noe unøyaktige fordi en del våpen holdes i reserve, og en del venter på opphugging.

Dessuten er antallet taktiske atomvåpen vanskelig å holde oversikt over. Taktiske våpen, også kalt slagmarksvåpen, er mindre enn de strategiske våpnene.

Ruster ned til 2018

For fire år siden inngikk Russland og USA en avtale om ytterligere nedrustning av sine strategiske atomvåpen.

- Statene har så store arsenal at selv massiv nedrustning vil ha lite betydning for dem. Alt tyder på at nedrustningen vil fortsette frem til avtalen er utgått i 2018, sier Høibråten.

Storbritannia, Frankrike og Kina hatt atomvåpen siden 50- og 60-tallet. I senere tid har India, Pakistan og Nord-Korea også fått atomvåpen.

Tre prøvesprengninger

De seks landene har totalt om lag 1000 atomstridshoder. I tillegg regner man med at Israel har atomvåpen, men dette er aldri bekreftet av israelerne.

Nord-Korea er den eneste staten som det siste tiåret har prøvesprengt. Mellom 2006 og 2013 har nordkoreanerne foretatt tre prøvesprengninger.

- Stater har atomvåpen for å være kongen på haugen. Alt bunner i det politiske spillet, enten det dreier seg om å vise makt eller avskrekke andre fra å angripe, forklarer Høibråten.

Kjernefysiker Steinar Høibråten har blant annet har forsket på atomvåpen. Foto: FFI