Kristen videregående skole Trøndelag (KVT) er ledende på ungdomsbedrifter i Trøndelag.

I fjor vant Hidepark UB Norgesmesterskapet for ungdomsbedrifter med en sykkelparkeringsløsning som kan felles ned i bakken. I år er skolen sikret to NM-plasser, samt at to andre bedrifter ved skolen kan kvalifisere seg.

- Dette er et kull med fantastisk dyktige elever, sier læreren deres, Arne Utsetø Hoff.

- Vi har en god lærer, sier elevene.

Det som i alle fall er sikkert er at tredjeklassingene jobber hardt og at det nesten ikke er fravær i faget «entreprenørskap» ved skolen.

Satser for å vinne

Dessuten er elevene strategiske og målbevisste når de utformer bedriftene sine ved skoleårets start. Mye av årsaken til deres suksess forklares også ved at de har lært av fjorårsvinnerne, som går i samme klasse.

- Nå vet hva juryen ser etter og vi kan nokså mye om prosessen i disse konkurransene, sier nestleder og personalansvarlig i Birdsavers UB, Benjamin Schjetne (19).

De drar til NM i Lillestrøm 4. og 5. mai sammen med klassekameratene i Stickers UB. Og begge bedrifter har et klart mål om å stikke av med seier der.

Grønn bedrift med store mål

- Vindmølleeiere og -produsenter er en voksende og kjøpesterk gruppe, sier daglig leder, Kristian Hafsmo (18). Birdsavers har rettet seg mot vindparkutbyggere og kraftselskaper. De har kontakter i store selskaper og med relevante forskningsmiljøer.

- Helt fra starten hadde vi bestemt oss for at vi skulle være en grønn bedrift med miljø- og naturvern i fokus, sier produktsjef, Julie Eidem (18).

De landet på en idé som skal sørge for at fugler ikke flyr inn i vindmøllene og dør.

Skal redde fugler fra vindmølledøden

- Et stort antall fugler dør årlig i Norge på grunn av vindmøllene. Vi har utviklet et produkt som gjør at de ikke skal fly inn i og drepes av turbinbladene, sier Julie Eidem.

Konseptet er svære klistremerkeflater dekket av et UV-belegg. Disse skal monteres på vindmøllens turbinblader.

- Det vil se ut som en helt grå flate for oss. For fuglene vil det være som å se inn i et solarium. De reagerer på fargen og de fleste vil bli skremt og fly unna, sier Kristian Hafsmo.

Elevene har en mentor i Torgeir Nygård, som er forsker ved Norsk institutt for naturforskning.

- Han har forsket på dette og prøvd ut effekten av UV, derfor vet vi at fuglene vil holde seg unna. Det vi ikke er ferdige med å utforske, er hva som vil bli det mest effektive designet, forteller elevene.

Vil samarbeide med de store

Dermed er de i dialog med store aktører.

- Både på Fosen og Smøla skal det settes opp vindmøller. Vårt første mål er å få satt opp en mølle med vårt produkt på og få målt effekten av det. Lykkes vi med ideen lokalt, vil vi tenke internasjonalt. Danmark og Tyskland er de landene som er størst på vindkraft i Europa, sier Kristoffer Nisja (19), som er økonomisjef i bedriften.

De tenker å ta patentbeskyttelse på designet, men regner ikke med å sitte igjen med store overskudd.

- Vi vil måtte investere eventuelle inntekter i videre forskning, sier elevene.

Til nå har de og skolens øvrige bedrifter vunnet flere priser på Tillermessa. I Fylkesmesterskapet tok KVT hele 12 priser. Bakveggen i klasserommet er tapetsert av premiesjekker.

Disse reiser til NM

Sør-Trøndelag sender Birdsavers UB og Stickers UB fra Kristen vgs Trøndelag, Eggcellent UB fra Skjetlein vgs, Sakte men Sikkert UB fra Røros vgs og Tangspræll UB fra Frøya vgs.

Nord-Trøndelag sender Spre Glede UB fra Verdal vgs, Fargekoden UB fra Mære vgs, Vision Media UB fra Levanger vgs, Revy UB 2017 fra Namdal vgs og Arbeidslaget UB fra Leksvik vgs.

- I tillegg er Safer Home UB nominert i klassen «Beste forretningsplan» og SafeStep UB nominert i «Beste reklamefilm» Dersom de kommer på topp tre i sine klasser, kvalifiserer også disse til å komme til NM. Avgjørelsen faller rett over påske. Dermed kan KVT kan altså få fire ungdomsbedrifter til NM i år, sier læreren, Arne U. Hoff.

foto
Fugleskremmerne: Kristoffer Nisja (19) er økonomisjef, Daniel Hansen (19) markedsansvarlig, Julie Eidem (18) markedsansvarlig, Benjamin Schetne (19) er nestleder og Kristian Hafsmo (18) er daglig leder for Birdsavers UB. Foto: KIM NYGÅRD