Sara Frantzvåg Holthe og Julianne Sandvik fra Levanger bruker litt av påskeferien til kafébesøk i Trondheim. Til sommeren er de ferdig med videregående skole. Det er på tide å finne ut hva de skal gjøre til høsten. 15. april er en viktig dato som de har visst om lenge.

Alt om hvordan du søker finner du her på Samordna Opptak

– Det er stressende med alle valgene. Jeg blir mer og mer usikker. Det er stressende å finne ut hva jeg skal bli, sier Sara. Julianne tror det var mer avslappet før da det ikke var så mange valgmuligheter.

Vil bo i Trondheim en gang

Begge regner med at de skal bo i Trondheim senere. Julianne har for lengst søkt historie på NTNU. Sara derimot er veldig usikker og skifter mening hele tida. Hun har lyst til å dra ut og oppleve mye før hun etter hvert kanskje slår seg ned i Trondheim.

Les også: Dette er Norges 20 mest populære studier

Julianne syns det er fint å starte studielivet i Trondheim.

Kort vei hjemmefra

– Jeg vil først prøve å bo i Trondheim som bare er en time hjemmefra. Da slipper jeg å ta det store spranget med en gang. Julianne håper på å få til utveksling i utlandet mens hun studerer. Sara vil dra lenger bort med en gang - til utlandet, en folkehøyskole eller kanskje Universitetet i Bergen.

– Jeg har søkt på bachelor i historie. Jeg er interessert i historie og har lyst til å bli lærer i videregående skole, forteller Julianne.

Les også: Ti ting du bør vite om sammenslåing av universiteter og høyskoler

Har planen klar

Rett fra videregående skole har hun staket ut kursen til hun er ferdig lektor. Men hun har også en plan B og har søkt flere fag.

– Jeg kan gå inn og endre søknaden fram til 15. april, men jeg er ganske sikker på historie.

– Hva er det som interesserer deg med historie?

– Det som har skjedd før påvirker oss i hvordan vi tenker og lever i dag. Julianne har allerede skiftet retning. Etter ungdomsskolen gikk hun frisørlinja, men ombestemte seg og tok det tredje påbyggingsåret slik at hun nå har studiekompetanse.

Les også: Lærerstudentene kommer til byen

– Men jeg angrer ikke på at jeg tok frisørlinja. Jeg fikk mye kunnskap og erfaring, og vet nå at jeg heller vil bli lærer. Hun sier hun både liker å være sammen med unge mennesker og å lære bort.

Sara er langt mer usikker.

Kanskje reisefolkehøyskole

– Jeg har tenkt på å jobbe eller studere i utlandet, men nå har jeg funnet en folkehøyskole jeg har lyst til å gå på. Sara har funnet fram til Borg folkehøyskole med mottoet «en reise for livet».

– Det er en reisefolkehøyskole. Jeg er veldig glad i å reise og har lyst til å reise som backpacker. Men det er ennå noen dager igjen før søknadsfristen og Sara kan fremdeles ombestemme seg.

– Jeg har interesse for sosiologi, og kan tenke meg å søke på NTNU, men kanskje ikke ennå. Jeg er ikke sikker. Men verken Sara eller Julianne skal studere i hjembyen Levanger.

– Nei, vi har ikke tenkt på Levanger. Vi vil bort og prøve noe nytt.

Kommet inn på illustrasjon

På en annen kafé i Trondheim møter vi Vilde Espenes. Hun går siste året på dramalinja på Charlottenlund og er ferdig med valgets kval i denne omgang.

– Jeg har søkt og kommet inn på illustrasjon på Norges kreative høyskole. Jeg har alltid likt å tegne, og nå skal jeg pleie den drømmen. Vilde er glad for å ha tatt en beslutning. Nå vet hun hva hun skal gjøre de neste to årene.

– Forhåpentligvis får jeg en jobb etterpå. Eller kanskje jeg kan ta et tredje år i utlandet slik at jeg får en bachelor. Det er fristende å ta det siste året i Australia, sier hun.

Vilde Espenes har bestemt seg for å studere illustrasjon på Norges kreative høgskole. Foto: Rune Petter Ness