- Målet er at unge døve skal stille på lik linje med andre arbeidssøkere. Vi håper prosjektet gir erfaringer som kan brukes av Nav flere steder i Norge, sier tegnspråklig veileder Sigrid Tesli i Nav Lerkendal.

Nav vil rekruttere arbeidsgivere som ønsker å utvikle kompetanse på tilrettelegging for døve arbeidstakere. Forskning viser at overgangen fra utdanning til arbeid er spesielt utfordrende for unge døve.

- Ved å bli bedre kjent med bedriftene blir det også lettere å koble arbeidssøkere med riktig bedrift, sier Tesli.

En lang vei

Blend Hamarashid Hamalaw (20) er døv, og fikk praksisplassen han ønsket seg i IT-bedriften Bitfix i Trondheim. Men veien dit var tung.

- Etter to år på IKT Servicefag på Heimdal videregående skole prøvde jeg å få lærlingplass. Jeg sendte minst 20 søknader, men fikk aldri svar, sier Blend via tegnspråktolk.

Bare en gang ble han innkalt til jobbintervju.

- De var mye mer opptatt av problemene mine med hørselen enn av kompetansen, sier Blend. Han er kurder, og kom til Norge fra Irak for 15 år siden.

Følte seg hjelpeløs

Uten lærlingplass tok Blend et år ekstra på Heimdal videregående skole.

- Jeg fikk fagbrev, men så stoppet det opp igjen. Jeg satt hjemme og følte meg helt hjelpeløs. Til slutt kontaktet jeg Nav for å høre om de kunne hjelpe meg videre, sier Blend.

Han kom inn på et jobbsøkerkurs samtidig som det ble tatt kontakt med aktuelle bedrifter som kunne være interessert i å gi ham praksisplass. Den nystartede IT-bedriften Bitfix ville gjerne ta mot Blend.

- Jeg stortrives, sier han etter snart et halvt år i bedriften.

Mange ble invitert

Bitfix var blant bedriftene Nav Lerkendal nylig inviterte til frokostmøte i Trondheim. I tillegg til Bitfix møtte representanter for Trondos, St. Olavs Driftsservice, Loomis og Trondheim Renholdsverk. På møtet orienterte Nav om mulighetene for oppfølging og tilrettelegging i bedrifter som ansetter unge døve.

Nav hadde invitert omkring 70 bedrifter til frokostmøtet, bare et fåtall møtte opp.

- Vi prøvde å gå bredt ut, og fikk mange forfall. Dette kan blant annet skyldes usikkerhet om hva inkludering av døve betyr for bedriftene. Men engasjementet fra arbeidsgiverne på møtet viser at de ønsker å bidra til at unge døve blir inkludert i arbeidslivet, sier Sigrid Tesli.

I Trondheim vil et 50-talls unge døve være klar til å gå inn i arbeidsmarkedet de nærmeste årene.

- De unge døve er overrepresentert i ledighetsstatistikken til tross for at de har høy fagkompetanse, sier Tesli.

Mye uvitenhet i bedriftene

Bitfix reparerer PC-er og mobiltelefoner. Styreleder Geir Ove Røe har bare gode erfaringer med å ansette en døv medarbeider.

- Det er mye uvitenhet, og mange bedrifter tør ikke ta sjansen på å ansette døve. Ikke være redd for å prøve, sier Røe.

Den interne kommunikasjonen mellom Blend og de andre tre som jobber i bedriften går fint.

- Mye av kommunikasjonen skjer digitalt i vår bedrift. Vi har tilbud fra Nav om tegnspråktolk uten kostnad for oss. Foreløpig har vi ikke hatt behov for det, men det kan bli aktuelt senere. Nav tilbyr oppfølging. Bedrifter som trenger det har et godt støtteapparat i ryggen, sier Røe.

Bitfix får også et økonomisk tilskudd fra Nav.

- Beløpet er ikke stort, og tilskuddet er uansett ikke viktig for beslutning vår om å gi Blend praksisplass. Målet er at han skal få fast jobb hos oss. Det viktigste er å ha ansatte som gjør jobben sin. Funksjonsnedsettelsen betyr ikke noe i den sammenhengen, sier Røe.

Nasjonale mål langt unna

Dosent Klara Jakobsen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag er medforfatter i en rapport som oppsummerer aktuell kunnskap om arbeidsinkludering av unge døve. Hun samarbeider med Nav Lerkendal, og skal følge prosjektet videre.

- De unge døve er en ressurssterk gruppe som er underkjent av mange arbeidsgivere. Det er langt igjen til man har nådd de nasjonale målene om arbeidsinkludering for denne gruppen, sier Jakobsen.

Rapporten viser at unge døve med høy utdanning har størst sjans for å komme inn i arbeidslivet uten hjelp fra Nav.

- Tidligere har Nav i stor grad kjøpt tjenester fra firma som har hatt kontakt med bedriftene. Arbeidsgiverne etterspør en mer aktiv rolle fra Nav, sier Jakobsen.

Jobber som sjåfør

I Trondheim Renholdsverk skal en døv lærling snart avlegge fagprøven som yrkessjåfør. Han fikk lærlingplass for to år siden, sier driftsleder Knut Oddvar Larsen.

- Vi er svært godt fornøyd. Han gjør en veldig god jobb, og utfører akkurat de samme arbeidsoppgavene som andre. Det handler om å se på mulighetene i stedet for på problemene, sier Larsen.

Den største utfordringen er knyttet kommunikasjonen mellom den døve og de hørende, men i praksis skjer det uten problemer med tekstmeldinger og e-post.

- Hver tirsdag benytter vi tegnspråktolk på kantina av hensyn til den uformelle sosiale kontakten mellom kolleger. Også på allmøter bruker vi tegnspråktolk slik at den døve får fullt utbytte av møtet. Dette er et gratis tilbud fra Nav, sier Larsen.

Forskning: Unge døve en ressurssterk men underkjent gruppe, sier dosent Klara Jakobsen ved Høgskolen i Sør-Trøndelag. Foto: Morten Antonsen
Lik behandling: Målet er at de unge døve skal stille på lik linje med andre arbeidssøkere, sier tegnspråklig veileder Sigrid Tesli. Foto: Morten Antonsen
Føler seg hjemme: - Jeg følte meg hjelpeløs uten jobb, sier fagutdannede Blend Hamarashid Hamalaw (20). Han har vært døv hele livet. Foto: Morten Antonsen