- Mååå du slutt, spør Odin (8) litt skuffet og råder Marit Bjørgen til å i alle fall sørge for å oppdra sønnen Marius til å bli god på ski.

- Det er dumt at Marit gir seg. Hun har jo vært dronninga av skisporten og hun betyr alt for Rognes, sier Hanna (10), som sier at Marit må fortsette å stå på, fordi hun trengs.

Adresseavisen skal lage en bok med hilsener som vi skal overrekke Marit Bjørgen - her kan du legge inn din hilsen

Det mener ordføreren i Midtre Gauldal, Sivert Moen og.

SE OGSÅ: Send din hilsen til Marit Bjørgen

Fortsatt en fremtid i skisporten

- Hun hører hjemme i støtteapparatet og må fortsette å være en stor del av norsk langrenns fremtid, sier ordføreren.

Moen sier hun fortjener en sokkel. Han legger til, uten politiske vedtak og litt forsiktig, at det er helt naturlig å tenke de skal finne plass og penger til en æresbevisning fra hjemkommunen i nær fremtid.

foto
Idar Terje Belsvik er gamletreneren til Marit Bjørgen. Her står han foran Sukkertoppen på Rognes sammen med Sivert Moan, ordfører i Midtre Gauldal og de tre unge skitalentene i Rognes IL.

- Marit har ikke bare vært en enorm inspirasjon for barn og unge i Norge. Lokalt har hennes suksess bidratt til å tilrettelegge for rekruttering. Vi har et meget godt nytt skianlegg i Hauka, sentrumsnært og barnevennlig anlegg i Budal, lysløype på Støren og gode forhold på Singsås.

Moen ser ikke for seg at alt dette hadde kommet like lett til uten at forbildet fra Rognes hadde lagt ned stor innsats og vunnet så mye som hun har gjort i skisporet.

Hans første møte, og et av de viktigste minnene med Marit, var da han i 1996 var tidtaker for et renn i regi av Sokna IL.

- Rennlederen sa jeg måtte følge med på henne, og han hadde rett. Jeg klokket henne inn til vinnertid!

I eliten fra hun var 12

Den gangen var hun 16 år og hadde vunnet det meste av renn hun deltok i. Idar Terje Belsvik startet som treneren hennes da hun var ni år. Han hadde ansvaret for Marits karriere til hun kom på landslaget som 18-åring. Belsvik forteller at Marit trente tøffe intervaller med gutta fra hun var 13 år og at hun trente hardere og mer enn de fleste jenter han vet om, allerede den gangen.

- Jeg husker godt at hun vant Ungdommens Holmenkollrenn da hun var 12 år. Det var en stor opplevelse også fordi det var første rennet hvor vi reiste så langt. Hun slo Vibeke Skofterud og vi traff flere andre langrennsløpere som gjorde det godt senere.

Den gangen trente hun sammen med broren sin, Anders, og med faren til Odin, Hans Kjetil Belsvik, i Rognes IL. I «Team Belsvik» la Marit grunnlaget for suksessen.

foto
Hanna Fløttum Bones (10) er eneste jente i aldersbestemte klasser i Rognes IO. Sammen med Odin Belsvik (8) og Halvor Fløttum Bones (7) er de fremtidens håp fra den lille skibygda i Midtre Gauldal.

Trene hardt og ha omsorg for andre

- Hun klaget aldri over trening og syntes alltid at det var gøy å jobbe mye og hardt. Dessuten er og var hun pliktoppfyllende. Hun har heller aldri vært typen til å ta av da hun vant renn, for Marit var jo vant til å vinne. Også er var hun jo en beskjeden jente. Dessuten har hun lagånd og omsorg for andre, sier Idar Terje Belsvik.

Mange i lokalmiljøet trekker frem ydmykheten og omsorgen som suksessfaktorer for en skiløper av Marits klasse. Sammen med godt skiføre.

- Denne vinteren og blåswix-føret har vært helt unikt, sier foreldrene. Barna har løpt flere kilometer på ski denne sesongen enn noen vinter i sitt liv. De mener også at det rette miljøet i en god klubb er viktig for de unge utøvernes fremtid.

LES KOMMENTAR: Den største av alle

Forstår Marits valg

Alle har stor forståelse for at Marit har valgt å legge opp etter morgendagens tremil under NM i Alta. De forstår godt hennes ønske om å være mer sammen med sønnen Marius og samboeren Fred Børre Lundberg. Selv om barna i Rognes IL helst hadde sett at hun hadde flere renn inne:

- For det er jo egentlig ikke noe bra for oss! Det er kanskje bedre for henne å ta det litt mer med ro. Jeg tror nok at hun har blitt litt sliten, sier Halvor (7) medfølende.

foto
Herfra og nordover er Marit Bjørgens skiterreng.

Ordføreren minner dessuten om at de snart kommer til å se henne med ski på beina igjen, selv om det ikke er i profesjonell sammenheng.

- Marit-rennet skal jo arrangeres på Støren allerede neste helg. Der blir det underholdning og nok litt mer oppmerksomhet og feiring enn under et vanlig barneskirenn, sier Sivert Moen.