Etter at vitnene var ferdige fikk Anders Behring Breivik anledning til å snakke mot slutten av onsdag.

LES FLERE SAKER OM RETTSSAKEN HER

FØLG ADRESSA.NOs JOURNALISTER PÅ TWITTER #ADRESSALIVE

- Det er godt å ha to eksperter, de to beste i Norge på stress og psykiske lidelser, i vitneboksen. Men det er synd at de ikke har nevnt noe om den traumatiske opplevelsen det er å bevitne at man gradvis blir berøvet sin etniske gruppe, religion og kultur uten at man får gjøre noe, sa Anders Behring Breivik på slutten av dagens forhandlinger.

Ble stoppet

Han ble etter hvert brått forsøkt stanset av den myndige dommer Wenche Arntzen som fastslo at Breivik var langt over streken.

- Dette var ikke temaet til de sakkyndige. Dette var ikke deres mandat, fortalte hun til Breivik.

Men terroristen ga seg ikke og fortsatte sin argumentasjon:

- Det dreier seg om Norges og Europas fremtid. Det er det de burde snakket om Den traumatiske opplevelsen av å bli stemplet som trangsynt islamofob og høyreekstrem, fortsatte Breivik, før Arntzen grep inn.

- De burde ikke tatt opp noe som ikke er i deres mandat, forklarte Arntzen tålmodig.

Psykiske skader like ille som fysiske

Før Breivik fikk komme til orde med sine synspunkter la psykiater og psykolog Are Holen ved NTNU og psykolog Dagfinn Winje ved Universitet i Bergen frem sin rapport om mulige psykiske plager i etterkant av terrorangrepet.

- Ut fra vår realitet så er psykiske skader like reelle som fysiske skader. Dette er heller ikke vanskelig å dokumentere, sa Winje avslutningsvis.

I morgen skal statsadvokat Svein Holden og kollega Inga Bejer Engh fortelle retten om de står fast på sin foreløpige påstand om overføring til tvungen psykisk behandling, eller om de har endret påstanden til fengselsstraff for terrortiltalte Anders Behring Breivik.