Norges Miljøvernforbund har anmeldt Melhus kommune og mener kommunen kan ha forårsaket at tusenvis av ørretyngel er gått tapt i ei elv, skriver Trønderbladet

Ifølge anmeldelsen skal et firma på fredag ha gravd i Kaldvella på Ler for å legge ned en kabel. Ved Kaldvella ligger Settefiskanlegget Lundamo.

- Gravinga ble foretatt i det mest produktive området i Kaldvella for sjørret. Denne gravinga på denne årstida på dette området i elva, har uten tvil tatt livet av tusenvis av yngel som fortsatt ikke var lekket eller som nettopp var klekket, skriver Arne R. Hansen i Norges Miljøvernforbund i anmeldelsen.

Forbundet krever at Melhus kommune blir bøtelagt og gjør tiltak for å tilbakeføre elva i sin opprinnelige tilstand.

Boligbygging utsatt etter klage

Norsk ornitologisk forening(NOF) har klaget på Hitra kommunestyres godkjenning av reguleringsplan for en del av boligfeltet i Vikan Nord i Fillan. Det skriver Hitra Frøya.

Grunnen er at en koloni på rundt 50 par fiskemåker hekker i nærheten av der anleggsarbeidet skal foregå. Arten er i sterk tilbakegang, og er klassifisert som nær truet. I høringsrunden ba Fylkesmannen om at det ikke utføres anleggsarbeid i hekketiden mellom april og juli.

I kommunestyrets behandling foreslo Lars Peder Hammerstad (Sp) at det tas inn et punkt i reguleringsplanen, om at det ikke tillates anleggsvirksomhet i denne perioden, men kommunestyret valgte å egengodkjenne reguleringsplanen uten å ta hensyn til fiskemåkene.

Kommuneavtale klar

Forhandlingsutvalgene for de fire nabokommunene i Værnesregionen satt sammen på rådhuset i Stjørdal hele onsdag. Dette var siste frist for å komme til enighet om en avtale om å slå sammen kommunene Meråker, Stjørdal, Selbu og Tydal, skriver Stjørdalens Blad.

Varaordfører Ole Hermod Sandvik ledet forhandlingene fra Stjørdals side. Han ønsker ikke å komme inn på detaljer det ble snakket om på møtet onsdag.

- Vi har en tekst. Den skal offentliggjøres torsdag, sier Sandvik.

Kommunene skal ikke ha flere møter. Det var partene sjøl som hadde gitt seg frist til onsdag med å få fram en tekst. De fire nabokommunene Meråker, Selbu, Stjørdal og Tydal forhandler om å komme fram til en intensjonsavtale for en ny Værnes kommune. De fire satte onsdag 20. april som en frist for å bli enige.

Omkamp på Bårdshaug

27. januar i år vedtok kommunestyret at Thams-paviljongen skal stå på Bårdshaug-platået. Nå kan det gå mot omkamp om plasseringen, skriver avisa Sør-Trøndelag.

Paviljongen er flyttet tilbake til Orkdal etter over at den sto over 120 år i USA.

Vedtaket ble fattet med 19 mot 15 stemmer, men neste gang saken skal behandles kan vedtaket bli endret. Saken skal opp igjen i kommunestyret enten rett før eller rett etter sommeren.

Etter det Sør-Trøndelag kjenner til, kan det bli omkamp om plassering ved at det på ny blir fremmet forslag om at byggverket skal plasseres på Strandheim – i området der det i sin tid ble bygget.

Minst to representanter har ombestemt seg. Begge politikerne fra Pensjonistpartiet vil stemme for Strandheim om forslaget blir reist på ny, skriver Sør-Trøndelag.

Kulturmønstring på Støren

I helga samles deltakere fra fra 23 kommuner til Ungdommens kulturmønstring Sør-Trøndelag på Støren, skriver Trønderbladet.

I år er det tredje gang arrangementet tar plass i Støren kulturhus. Prosjektleder er Kjerstin Digre Kosberg.

De 400 trønderske deltakerne skal i løpet av helga enten stå på scenen med sitt program eller delta med kunstverk. Hver kommune kan stille med inntil 4 kunstverk, og totalsummen i år er 84 bidrag.