Helsetilstanden til kvinnen fra Nord-Trøndelag er fortsatt alvorlig, men nå opplyser intensivavdelingen at hun er i forsiktig bedring.

– Pasienten får fortsatt intensivbehandling og ligger i respirator. Men hun er muligens i forsiktig bedring, sier vakthavende lege for intensivavdelingen ved St. Olavs Hospital, Johan Arnt Hegvik.

Kvinnen ligger isolert fra de andre pasientene på grunn av smittefaren, og alle som skal inn til henne må vaske seg, ta på frakker, hansker og munnbind.

Håper hun blir frisk

Ingen andre er innlagt på sykehuset med alvorlig svineinfluensa. Årsaken til at kvinnen i begynnelsen av 20-årene ble alvorlig syk, er at hun har en kronisk sykdom.

– Vi har håp om å få henne på fote igjen. Det er et klart mål for sykehuset, sier medisinsk fagsjef ved St. Olavs Hospital, Helge Haarstad.

– Hvor lang tid tror dere det vil ta?

– På grunn av taushetsplikten kan jeg ikke gå nærmere inn på dette.Situasjonen er stabil og vi har kontroll, sier han.

Den unge kvinnen ble innlagt ved St. Olavs Hospital med lungebetennelse. Kort tid etterpå ble det påvist svineinfluensasmitte og hun har, ifølge fungerende sjeflege Eiliv Brenna, blitt behandlet med antivirus og antibiotika.

Overvåkes døgnet rundt

– Hun blir fulgt opp døgnet rundt. En erfaren sykepleier passer på henne, i tillegg er det en lege i beredskap, sier Haarstad.

Det er ikke uvanlig at pasienter blir holdt i kunstig koma over lengre tid.

Vi har kontroll på hvordan pasienten har det til enhver tid. Gjennom overvåkningen på intensivavdelingen, blir de ulike kroppsfunksjonene kontinuerlig vurdert. Vi har også alarmsystemer, sier Haarstad.

Skriver blogg

Diabetikeren er åpen om sykdommen på sin egen blogg. Like før hun ble innlagt på St. Olavs Hospital, hadde hun vært innlagt ved Sykehuset Levanger på grunn av den kroniske sykdommen. For en knapp måned siden skrev hun dette i bloggen:

«Ligger i senga og venter på at legene skal komme på visitt nå. Håper jeg får sykmelding, så jeg slipper å gå på jobb i alle fall. Har jo flere sår på den venstre nyra mi.»

I bloggen kommer det også frem at hun var nyforelsket og så lyst på livet, før hun brått og brutalt ble slått ut av svineinfluensa. Smitten sprer seg raskt i Norge, men ennå er det bare et fåtall med et alvorlig sykdomsforløp.

– De aller fleste får en mild influensa. Det er ventet at færre vil dø av svineinfluensa, enn av en vanlig sesonginfluensa, sier Helge Haarstad.

Kvinnen fra Nord-Trøndelag blir fortsatt behandlet ved Intensivavdelingen på St Olavs Hospital. Foto: MARIANN DYBDAHL
- Vi har håp om at hun skal bli helt frisk, sier medisinsk fagsjef Helge Haarstad. Foto: MARIANN DYBDAHL