- UP kommer jevnlig til å ha kontroller på E6, E14 og flere av fylkesveiene i sommer slik at fartsnivået skal holde seg nede. Veiene er prioritert etter trafikkmengde og ulykkesstatisikk, forteller distriktsleder i UP midt, Tor Magne Kalland.

- Nå vil vi drive med rus- og fartskontroller på veiene, fordi vi vet at mange av ulykkene skjer i forbindelse med at folk kjører fort og at det ofte er i forbindelse med rus. Det er ikke bare på disse veiene vi kommer til å ha kontroller, vi vil også stå på andre veier i fylket. Nå kommer det til å være mye trafikk mot hytteområdene og på fjellet, forteller Kalland.

- Publikum er våre beste allierte når det kommer til tips om trafikken. Vi vurderre alle tipsene vi får, og disse mottas med takk, sier Kalland.

Vil være synlige

- Vi ønsker at alle skal komme trygt frem. Vi vil være synlige for å holde hastigheten nede, men det kommer også til å kjøre sivile biler ute. Disse sivile bilene vil ta de bilene som har en adferd som er farlig i trafikkbildet, sier han.

Han presiserer at det er viktig å kjøre etter forholdene og at man ikke bør drive med uansvarlig forbikjøring.

- Slik kjøring sparer man svært lite tid på. Det er viktig at folk viser hensyn når de er ute og kjører i sommer. Det er flere som kommer til å kjøre ukjente strekninger og sommeren betyr at det vil være økt trafikk på enkelte strekninger, sier Kalland.

Det vil også være flere turister på veiene i denne perioden.

- Turistene vil ofte også se på naturen, og kjører derfor litt saktere. Da er det viktig at man heller stopper, for en tryggere trafikk. Ellers når man er på ferie og man har nytt alkohol på hytta eller på festival, skal man ikke kjøre før man er skikket til det, selv på morgenen dagen etter, forteller Kalland.

Starter med pakkingen

Tips når man skal kjøre lengre strekninger i sommer er å planlegge ruten godt før man reiser.

- Før man begynner kjøreturen er det viktig å passe på at bilen er pakket sikkert. Det er viktig at det ikke ligger løse gjenstander i bilen, hvis det skal skje en bråstopp. Man må også forberede seg på at turen kan ta litt lengre tid enn planlagt, på grunn av trafikkmengden på veien, forklarer Kalland.

Et annet tips er å gi seg selv noen stopp på turen, for å strekke på bena.

- Det er viktig å pakke med nok å drikke, og at man får i seg nok drikke. Så er det til slutt viktig at man kjører med sunt bondevett, det er alltid en god tommelfingerregel, sier Kalland.