Natt til 5. juli i fjor, fikk Trøndelag politidistrikt melding om at det ble skutt med luftgevær mot måker på Lade - nærmere bestemt på taket av Maske-bygget i Haakon VIIs gate. En politipatrulje rykket ut til stedet.

- Politiet fikk denne natten flere tips fra beboere og andre, som var bekymret for at måker og måkeunger ble tatt livet av på en ulovlig måte, sier politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Trøndelag politidistrikt.

Rødlistet art

Ifølge meldingene var det flere personer som hadde kommet med en bil til stedet, men bare én hadde tatt seg opp på taket, opplyser Nilsen videre.

Da politipatruljen ankom var alle borte, men politifolkene fant flere døde fiskemåker og fiskemåkeunger både på taket og nede på parkeringsplassen foran bygget. Etterforskningen ga politiet et signalement samt ytterligere informasjon, som igjen førte til at en 18-åring ble innbrakt.

Påtalemyndigheten har nå tiltalt den unge mannen for brudd på naturmangfoldloven, for å ha felt flere fiskemåker og måkeunger. Arten er rødlistet i Norge.

- Fiskemåkene er fredet og det er ikke lov å ta livet av dem, selv om man er aldri så irritert på naturen. Det bør alle vite, sier Nilsen, og legger til:

- Selv om måkene kan være plagsomme, er det ikke mange av dem over alt i Norge. Mange plasser er de fraværende, og det er grunnen til at de er fredet.

Ifølge nettsidene til artsdatabanken er arten fiskemåke kategorisert som «nær truet» fordi det i Norge har vært en antatt bestandsnedgang på mellom 15-30 prosent siden 1990.

«Ikke dyrevelferdsmessig måte»

Når 18-åringen møter i Sør-Trøndelag tingrett 13. mars, må han i tillegg svare på en tiltalepost som omhandler brudd på dyrevelferdsloven. Dette fordi han skal ha avlivet måkene «på en ikke dyrevelferdsmessig måte». Ifølge tiltalen avlivet han fiskemåkene «ved å skyte på dem med luftgevær og ved å sparke og tråkke på dem» på taket av Maske-bygget.

- Dette er en tiltalt som bor på en annen kant av byen, og som kjører til Lade for å ta livet av måker på et tak. Man stiller seg jo spørsmålet hvorfor? Dette håper vi å få belyst i retten, sier Nilsen.

- Tisset på politibil - ble filmet

I tillegg til måke-saken, er det også tatt ut en tilleggstiltale mot mannen som skal behandles under rettssaken. Påtalemyndigheten mener at 18-åringen utøvde vold mot en ung mann utenfor Kristiansten festning på kvelden 30. april i fjor. Ifølge tiltalen skal han ha slått vedkommende i ansiktet slik at han fikk brudd i tre tenner.

Lillejulaften i fjor skal mannen ha vært på ferde igjen, denne gang i Nordre gate. Utenfor utestedet Down Town sto det en politibil parkert. Ifølge tiltalen skal 18-åringen ha urinert på politibilen i påsyn av andre. I tillegg skal en kamerat ha filmet tissingen.

- Det var folk som så dette som tipset politiet. Filmen skal vises i retten, sier Nilsen.

Politiinspektøren opplyser at mannen så langt ikke har erkjent straffskyld for noen av forholdene han er tiltalt for.

Advokat Tore Angen, som forsvarer 18-åringen, har nylig fått tiltalen.

- Jeg har derfor ikke fått diskutert tiltalen med min klient, sier han.

Den tiltalte 18-åringen ønsker ikke å uttale seg til Adresseavisen.

Politiinspektør Alf Rune Nilsen ved Trøndelag politidistrikt skal i mars være aktor i en sak mot en 18-åring som er tiltalt for å ha skutt fredede måker med luftgevær. Foto: Christine Schefte