- Jeg ble kjempeglad. Veldig, veldig glad, sier Børge Hansen til Adresseavisen.

Sammen med kjæresten Sissel Hansen Bach fant han søndag de to engelsksetterne til faren, Kjell Hansen.

De to tispene, Mocca (6) og datteren Terra (1), hadde da vært savnet i Meråkerfjellene siden forrige søndag, da de forsvant i forbindelse med en skutertur. I løpet av uken har det blitt lett både til fots, med skuter og med helikopter.

- Hadde du trodd at det skulle ende så godt?

- Både ja og nei. Jeg tror det begynte å røyne på for dem. De hadde blitt veldig tynne. De var bare noen beinrangler, sier Hansen.

- Hvordan er formen deres, ellers?

- Jeg tror valpen er i best form, og hun har kanskje hatt litt mer hjemlengsel enn mor. Jeg vil tro de har gått inn i en overlevelsesmodus. Vi skal til dyrlegen i morgen for å se på dem (mandag, journ.anm.), sier han.

foto
Tynne: Sissel Hansen Bach med fuglehundene Terra (brune markeringer) og Mocca (svarte markeringer) i sleden etter at de ble funnet. Foto: Privat

Helikopter

Det var sist søndag Børge Hansen la ut en savnet-melding i en Facebook-gruppe, og siden da har det blitt lett etter hundene både i Meråker, Tydal og Selbu.

Statens naturoppsyn var oppe med helikopter tidligere i uken, og var i den forbindelse også på utkikk etter hundene. De fikk også låne helikopter på egen hånd i håp om at hundene skulle bli lettere å få øye på.

Da de ble funnet var det bare et par kilometer unna der de forsvant.

- Vi har nok passert dem flere ganger, men de har bare ligget og trykket. Da vi fant dem satt moren ved siden av valpen som lå i en grop, sier Hansen.

Lørdag fikk de opp håpet da de fant flere liggegroper, og restene av en trekksele som hundene hadde gnagd av seg. Han sier at det bare var flaks at de fant dem, da kjæresten Sissel ville at de skulle ta en ekstra titt i terrenget der på søndag.

På spørsmål om hva reaksjonen var da de fant hundene, svarer han:

- Det var veldig rørende. Det ble både gråt og latter. Og det var artig for faren min, som eier dem, sier Hansen.

foto
Heldige: Kjell Hansen eier hundene som ble funnet av sønnen Børge Hansen på søndag. Foto: Privat:

Adresseavisens reporter jaktet i tre dager på den rømte papegøyen Jack i Trondheim.

Karrig

Området de ble funnet heter Gåsdalen i Meråker, og grenser opp mot Selbu og Tydal. De ble funnet helt oppe mot tregrensa, der det ikke er så lett å finne ly.

- Det er et mirakel at de har klart seg ute i så mange netter med ned mot 30 kuldegrader og stri vind. De hadde lagt seg ned og tint høl på snøen, så de har ligget på lyngen, sier han.

foto
Innsats: Det var en stor gjeng som lette etter hundene. Foto: Privat

Søndag var det 12–13 personer som var med i letingen etter hundene. Hansen sier at de var så heldig at de fikk tillatelse til å lete med skuter både av politiet og av grunneieren Meraker Brug.

- Det har vært en super jobb av alle som har bidratt, både kjente og ukjente. Det er bra folk engasjerer seg, sier han.

Søndag var hundene hjemme i godstolen hos eieren Kjell Hansen i Trondheim.

- Det blir noen rolige dager i sofaen nå, men de kommer seg fort når de får næring, sier sønnen.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter.