Tonning Riise fra Hedmark trakk seg som Unge Høyre-leder 10. januar i år, og nå er det klart at det foreligger totalt elleve varsler mot 29-åringen.

Lønseth ledet valgkomiteen som satte Tonning Riise på topp i 2016. Da kjente hun allerede til rykter om alkohol, sjekking og upassende oppførsel, har NRK tidligere meldt. Hun sier til NRK at hun konfronterte han med ryktene.

- Det var rykter om oppførsel vi mente at en leder ikke kunne ha. Det var ingen konkrete hendelser, men generelt om at han drakk for mye på fest, og at det var sjekking og seksuelle relasjoner, har Lønseth sagt til NRK.

Tonning Riise avviste angivelig noen av påstandene, og lovet «bot og bedring».

- Vi trodde på han når han sa det. Når vi nå ser det totale bildet, så er det klart at vi skulle stilt flere spørsmål til flere personer enn vi gjorde, det tar jeg selvkritikk på, sa Lønseth til NRK.

Tonning Riise er sykmeldt fra sin jobb som stortingsrepresentant. Påtalemyndigheten gikk nylig inn for at politiet skal avgjøre om varsler mot han innebærer straffbare forhold. Mandag ble det besluttet at saken ikke etterforskes.

Les også: Ett av varslene kom etter et møte på Stjørdal

Svarer på e-post

Adresseavisen har bedt om et intervju med Lønseth, men det har hun ikke ønsket å gi. Hun svarer imidlertid på noen spørsmål som Adresseavisen har sendt henne på epost:

- Ut over dette, og mine kommentarer til NRK, har jeg ikke mer å legge til, og kommer ikke til å ha mer å legge til, skriver Lønseth i eposten.

Adresseavisen har tidligere skrevet at ett av varslene mot Tonning Riise kom etter et fylkesårsmøte til Nord-Trøndelag Unge Høyre på Stjørdal våren 2014. Denne bekymringsmeldingen ble sendt inn to år før Mari Holm Lønseth innstilte på Tonning Riise som videre Unge Høyre-leder. Lønseth har tidligere vært en del av Unge Høyre i Trondheim og i Sør-Trøndelag, og satt fra 2014–2016 i sentralstyret til Unge Høyre. Om varselet fra 2014 skriver Lønseth i en epost:

- Jeg kjenner den dag i dag ikke innholdet i det dere omtaler som «Stjørdal-varselet». Jeg hadde ikke aktive verv i Unge Høyre våren 2014, skriver hun.

Les også: Unge Høyre-topp visste om seksuell omgang mellom Riise og beruset 16-åring

- Nye forhold

Adresseavisen intervjuet Lønseth generelt om metoo-kampanjen i november, før Tonning Riise-saken sprakk i media. Da uttalte Lønseth at de har hatt hendelser i partiet og i politikken, og la til: «Heldigvis er det tatt godt hånd om.»

- Hva mente du med «tatt godt hånd om»? Er det dekkende å uttale at sakene «er tatt godt hånd om», nå som vi kjenner Tonning Riise-saken? Når forsto du at du burde ha stilt flere spørsmål rundt Tonning Riise? har vi spurt Lønseth i en epost.

- Etter at intervjuet ble gjort med Adresseavisen i november, har det kommet frem forhold som jeg ikke var kjent med. Disse forholdene viser at vi har sviktet. Det faktum at vi har håndtert noen varsler på en god måte, har kanskje gjort at vi har trodd at disse rutinene har blitt etterlevd på en god måte. Det viser seg å ikke være tilfellet. Jeg er glad organisasjonen nå ser frem over og har satt i gang et ryddearbeid og skal lage nye rutiner, skriver Lønseth.

foto
Tonning Riise meldte selv først på Facebook 10. januar at han trekker seg.

Selvkritikk

- Når jeg ser tilbake på ungdomstiden min er det mye jeg er stolt av, men det er også flere ting jeg skulle ønske at var ugjort. Ting man ikke burde ment eller sagt og relasjoner man ikke burde inngått. Det er det ikke mulig å gå tilbake på, skrev Tonning Riise på Facebook.

13. januar meldte Aftenposten at Unge Høyre i 2014 mottok et varsel om at Riise hadde seksuell omgang med en ni år yngre jente (16). Saken ble ikke fulgt opp, ifølge avisa.

- Det stemmer at vi begge hadde drukket og at vi hadde sex. Det skulle aldri ha skjedd og jeg beklager. Utover det henviser jeg til Høyres generalsekretær, John-Ragnar Aarset, har Tonning Riise skrevet til Aftenposten.

Tonning Riise har skrevet til NTB at han er positiv til at saken blir grundig og objektivt belyst, og at han ikke kjenner seg helt igjen i saken slik den blir gjengitt i media.

- Fikk ikke beskjed

Tidligere Unge Høyre-generalsekretær Erlend Svardal Bøe var med på møtene som Lønseth og resten av valgkomiteen hadde da de besluttet å gi Tonning Riise videre tillit i 2016. Svardal Bøe har vedgått at han da visste om episoden Aftenposten har omtalt. Lønseth sier til NRK at hun i ettertid ser at hun burde vært mer gravende og snakket med flere:

- Hadde jeg vært kjent med de forholdene som Aftenposten senere omtalte, ville valgkomiteen innstilt en annen kandidat, sa Lønseth til NRK.

Svardal Bøe skriver i en sms til NRK at han i ettertid ser at han burde ha informert dem, og at det gjør han vondt å tenke på.

- Jeg kjente ikke til detaljene i hendelsen og hvordan saken ble håndtert. Men uavhengig av det burde jeg ha delt det jeg satt på av informasjon, skriver Svardal Bøe.

Tonning Riises advokat, Finn Krokeide, har ingen kommentar til kritikken fra Lønseth, ifølge NRK.

Følg Adresseavisen på FacebookInstagram og Twitter