– Vi fant ut at vi er veldig stolte av hvordan nordmenn taklet det som skjedde 22. juli, så vi så for oss minneparken som et flagg bestående av røde roser, og steiner i hvitt og blått, sier Emilie Kvam (17) fra Byåsen videregående.

Hun var en av 90 elever fra Byåsen og Thora Storm som la hodene i bløt under gründercamp i regi av Ungt entreprenørskap forrige uke, i forbindelse med Trondheim Maker Faire. I løpet av halvannen dag fikk elevene en reell problemstilling de skulle løse gruppevis. Oppgaven var å finne ut hvordan Tordenskioldparken ved Vår frue kirke kan bli et attraktivt byrom for ungdom, sett i lys av at det også skal være en minnepark for 22. juli.

Smakebit på yrker

Emilie Kvam har deltatt på gründercamp før og synes problemstillingen var overkommelig.

– Jeg har vært med på en fylkesgründercamp tidligere, og da skulle vi lage en økolandsby. Nå har vi kunnet fokusere på mindre ting. Gründercamp er en god idé. Det er mange som ikke helt har kontroll på hva de skal bli, men på denne måten får man en smakebit på forskjellige yrker, sier Emilie, som vurderer å begynne på arkitektur etter videregående.

Tre grupper fra hver skole ble plukket ut til finalen forrige fredag, for å presentere sin løsning for juryen bestående av blant annet Ragnhild Rokstad fra Midtbyen Management, som hadde kommet med problemstillingen.

3D-skisse

Ragnar Dreier (16), Erlend Ydse (16), June Furunes-Olsen (16), Hanna Skirstad Grini (16) og Petter Kvam Haugan (15) fra Thora Storm hadde laget en 3D-skisse av sitt parkforslag. Som minnepark ser de for seg en skulptur av regjeringskvartalet plassert oppå en modell av Utøya, som et symbol på slagordet «sammen er vi sterke». På den andre siden av parken foreslår de en leksehjelpkafé.

– Vi tenkte på dem som ikke klarer å gjøre lekser hjemme og foreldre som kanskje ikke er i stand til å hjelpe, forteller Petter, som nylig har startet i førsteklasse med entreprenørskap som studieretning.

Det samme har klassekameratene Sigrid Håndlykken (16) og Caroline Emilie Steneng Nielssen (16), som med sin gruppe foreslo å sette opp en kiosk i parken, der ungdom og tidligere rusmisbrukere kan samarbeide om å drifta.

– Vi har blitt veldig kastet ut i det, men vi har blitt en sammensveiset gjeng, sier Caroline Emilie om gründercamp.

Samles til fotballkamper

Herman Schjetne (16) og hans gruppe fra Byåsen videregående la i sitt forslag mest vekt på Tordenskioldparken som et sted å samles foran en tv-skjerm, der det kan vises filmer og fotballkamper. I tillegg ser de for seg en liten scene til politiske debatter og konserter, og en minneplass med dam og en skulptur formet som en rose, med et fundament som et hjerte.

– Vi tenkte at Utøya har form som et hjerte, og at hjertet dermed symboliserer Utøya, mens roser er et tegn på kjærlighet og symbolet for Arbeiderpartiet, forklarer Herman.

Romantiske tanker

Til tross for mange gode forslag var det gruppa bestående av Benedikte Antonsen (17) og Silje Rønning (17) fra Byåsen videregående som virkelig imponerte juryen med sitt konsept kalt «kjærlighetshagen».

– Vi er veldig overraska, det var mange andre gode ideer. Det var et bredt spekter, forklarer Silje Rønning etter at hun og Benedikte har mottatt gavekortet som vinnere av denne utgaven av gründercamp.

Hun forteller at de begge er «håpløse romantikere», og at ideen om kjærlighetshagen ble til under en idemyldring, i kombinasjon med at de fikk høre om NTNUs kjærestegaranti.

– Det ble en veldig klisjé, men vi synes parken er ganske trist nå. Å kunne være med å påvirke hvordan byen skal se ut er stort, mener Benedikte.

Fra 15. september til 15. oktober er alle velkommen til å komme med forslag til hvordan den nye Tordenskioldparken skal bli. Alle finalistene som deltok på gründercamp blir spesielt invitert, og Ragnhild Rokstad fra Midtbyen Management tar med seg forslagene i møte med prosjektgruppa for minnestedet denne uka. Vinneren blir offentliggjort 15. oktober.

Emilie Kvam har vært med på gründercamp før. Hennes gruppe fra Byåsen foreslår minneparken utformet som et norsk flagg, med røde roser og blå og hvite steiner. Foto: Rune Petter Ness
Herman Schjetne fra Byåsen videregående og hans gruppe så for seg en skulptur formet som en rose til minnestedet i Tordenskioldparken. Foto: Rune Petter Ness
Caroline Emilie Stengen Nielssen (t.v.) og Sigrid Håndlykken fra Thora Storm har akkurat begynt i førsteklasse med entreprenørskap som studieretning, og synes gründercamp var en fin måte å bli kjent med andre i klassen på. Foto: Rune Petter Ness
Silje Rønning (17) og Benedikte Antonsen (17) fra Byåsen videregående fikk et gavekort som vinner av gründercamp. Juryen besto av Frode Kalland fra Sparebank 1 (t.v), Ragnhild Rokstad fra Midtbyen Management (t.h.) og leder Mats Monsen for Sør-Trøndelag AUF (ikke på bildet). Foto: Rune Petter Ness