Siden midten av desember har ikke St. Olavs Hospital påvist et eneste tilfelle av svineinfluensa i regionen.

Maser på studentene

- Det er helt blåst, sier overlege ved avdeling for medisinsk mikrobiologi, Svein Arne Nordbø, til adressa.no.

Men for å forhindre en tredje bølge av epidemien starter Trondheim kommune en offensiv mot studentene i byen. I morgen og onsdag vil NTNU få besøk av et vaksinasjonsteam. Torsdag får studentene ved HIST besøk. Smittevernlege Eli Sagvik sier folk bør vaksinere seg selv om influensaen ikke er aktiv nå.

- Folk må tenke framover og ut mot neste vinter, sier Sagvik.

- Ekstreme tall

Ifølge kommunen har om lag 50 prosent av trondhjemmerne vaksinert seg. På landsbasis er 36 prosent av befolkningen registrert som vaksinert, men tallet er trolig høyere i virkeligheten. Anslagsvis 900 000 nordmenn har vært syke av svineinfluensaen, viser beregninger fra Folkehelseinstituttet. Dermed er den samlede graden av immunitet i befolkningen høy, påpeker Nordbø.

- Da brenner influensaen ut. Det er ikke så veldig rart at den forsvinner etter hvert. Vi vet jo ikke om det kommer en tredje bølge, men det er ingen tegn til ny aktivitet, sier overlegen.

Til sammen har 2000 av prøvene som er behandlet ved St. Olavs testet positivt for svineinfluensa.

- Det er ti ganger høyere enn det vi vanligvis har i en influensasesong. Det er helt ekstremt, men samtidig bare toppen av isfjellet, sier han.

Kommunen anslår at 50 prosent av innbyggerne i Trondheim er vaksinert mot svineinfluensaen. Men kommunen ber flere vaksinere seg. Foto: SCANPIX
Smittevernlege Eli Sagvik håper studentene benytter seg av tilbudet om vaksinering. Foto: RICHARD SAGEN