Før sommeren hadde Malvik kommune bestemt seg for å ta imot litt flere flyktninger i år enn i fjor, til sammen 25.

Men så kom bildene fra Middelhavet.

Da bestemte Malvik seg for å øke. I sommer sa kommunen ja til å bosette 48 flyktninger i år. Og 40 neste år.

Malvik kommune er dermed en av kommunene som oppfyller ekstraforespørselen med bosetting som Inkluderings- og Mangfoldsdirektoratet (IMDI) nå har ute hos alle landets kommuner.

- Vedtaket er et svar på henvendelsen fra departementet rett før sommeren, og er et uttrykk for at Malvik kommune vil være med på Syria-dugnaden. Vi har ikke tatt noen forbehold og holder eventuell familiegjenforening utenfor regnestykket, sier ordfører Terje Bremnes Granmo (Ap).

Vurdere byggeprosjekt

Et stort flertall i kommunestyret i Malvik står bak vedtaket. Ordfører Bremnes Granmo mener han har de aller fleste av kommunens innbyggere med på laget.

- Min opplevelse er at innbyggerne våre er veldig opptatt av situasjonen til de syriske flyktningene. Situasjonen er forferdelig. Også nordmenn var en gang flyktninger i England og Sverige. Vi har medfølelse for det som skjer der nede, dette er vårt bidrag, sier Bremnes Granmo.

Malvik er en presskommune og har ikke boliger stående klare.

- Vi må i det private leiemarkedet. På litt sikt har vi også et byggeprosjekt som vi skal vurdere, sier Bremnes Granmo.

Sier nei

På Ørland er situasjonen en litt annen. Kommunen er i år bedt om å bosette 15 flyktninger, men har svart at de klarer fire.

Neste år har IMDI spurt om de kan ta 21, Ørland har svart at de kan ta fem.

Ordfører Hallgeir Grøntvedt (Sp) sier boligsituasjonen i kommunen er hovedårsaken til at Ørland ikke vil bosette flere flyktninger.

- Vi har forferdelig lite tilgang på boliger. Vi har vedtatt at det etter hvert skal bygges egne flyktningboliger, men det vil ta noe tid, sier Grøntvedt

- Føler du at det er et press for å bosette flere flyktninger?

- Nei, i grunn ikke. Hver enkelt kommune må vurdere sin situasjon. Vi opplever at vi tar imot det vi makter. Vi er en liten kommune i utstrekning, men en stor presskommune akkurat nå, sier Grøntvedt – og peker på at det nå først skal bygges 160 boliger på utsiden Hovedflystasjonen for å dekke behovet som kommer med den nye kampflybasen.

LES MER: FN ber om samarbeid

LES MER: USA tar 8000

Skal bosette 50 000

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) oppjusterte mandag formelt sine konkrete forespørsler til samtlige kommuner rundt om i landet om bosetting neste år og frem til 2019.

Mens direktoratet håper å få bosatt omkring 10 000 flyktninger og asylanter i år, blir kommunene nå bedt om å bosette nesten 14 000 i neste år.

Men så lang har kommunene bare gjort vedtak om 8106 plasser neste år.

Fra 2016 og frem til 2019 er IMDIs oppjusterte forespørsel til at kommunene bosetter til sammen 50 000 flyktninger og asylanter.

- Ikke siden krigen i Bosnia har vi bosatt flere. Men vi vil få en situasjon der vi vil ha 3000 eller flere for mange i mottakene våre hvert år. Dette blir en utfordring, sa assisterende direktør Bjørn Holden i IMDI til Adresseavisen mandag.