Gården var innesperret av vann og brannvesenet ble hindret da det oppstod brann i det nyrestaurerte våningshuset.

Adresseavisen var på gården i forbindelse med flommen, og ble øyenvitne til at brannen startet like før klokken elleve torsdag formiddag. Til stede var også tre tjenestemenn fra Høylandet kommune, hvorav to var knyttet til det lokale brannvesenet på Høylandet.

Det måtte brukes robåt for å komme ut til gården i går formiddag. Gården var sperret inne av vann på begge sider, og gårdbrukeren hadde bedt om bistand til å sikre fire campingvogner. Hele campingplassen og et verksted på gården som ligger ved Eidsvatnet på Høylandet var oversvømmet. Et resepsjonsbygg, et stort selskapslokale og to lavvoer stod også under vann. Men alt dette kom i skyggen av den store brannen.

Pumpet ut flomvann

I kjelleren på våningshuset på gården stod det vann en meter over gulvet, og det var i den forbindelse gårdbrukeren hadde et bensinaggregat stående på for fullt for å pumpe vannet ut. Dette hadde han lånt av kommunen. Aggregatet hadde stått på hele natten, og gårdbrukeren hadde vært oppe med jevne mellomrom for å fylle på drivstoff.

Aggregatet sto bare cirka en meter fra utvendig husvegg, og det var da gårdbrukeren skulle fylle på mer bensin fra to kanner at den eksplosjonsartede brannen oppstod.

– Jeg var i ferd med å si farvel til Viken, og stod bare en meter fra ham da det antentes. Flammene var intense, og vi fryktet eksplosjonsfare, og måtte trekke oss unna. Det var hårfint at flammene ikke fikk tak i gårdbrukeren, sier Adresseavisens fotograf Ole Martin Wold.

Flammene fikk umiddelbart tak i panelet på husveggen, og oppetter mot taket ved inngangspartiet.

Kona til Jan Viken lå inne og sov på sofaen etter å ha vært oppe om natta, og ble varslet umiddelbart om det som var i ferd med å skje, og hun kom seg ut i god behold. Samtidig ble brannvesenet varslet.

Gårdbrukeren, tjenestemennene fra Høylandet og vi som var reportere, forsøkte å slukke med bøtter, men var hjelpeløse mot de voldsomme flammene.

Kom ikke frem

Brannvesenet hadde store problemer med å komme ut til gården på grunn av flommen. Brannbilen fra Høylandet kunne ikke kjøre gjennom vannet og de første brannmannskapene ble fraktet over i båt som var tauet av en traktor. Men da var det to etasjers huset i ferd med å bli overtent. Et aggregat som skulle drive to brannslanger var ikke nok til å hindre flammene fra å spre seg oppover i huset. Senere kom det brannmannskaper også fra Grong for å bistå. Men etter par timer hadde flammene fått så godt tak i hele bygningen at det var uråd å redde den.

Flammene stod da høyt til værs og det veltet ut røyk som kunne sees over store deler av sørlige Høylandet i går. Til slutt stod det bare to skorsteiner igjen – resten av den staselige bygningen var brent opp og sammenrast til en ruin.

Tragisk utfall

Den store låven som ligger i tilknytning til gården ble ikke skadet av brannen. Det var nesten vindstille, og dette var svært gunstig i forhold til at brannen ikke skulle spre seg. Ingen personer ble skadet.

– Dette er svært tragisk. Først ble gården rammet av flom – så ble det pensjonerte gårdbrukerparet rammet av brann på denne måten, sier lensmann Erling Lunstadsveen. Han viste sin medfølelse da han med armene rundt gårdbrukeren, fulgte han vekk da man skjønte at huset var tapt i brannen. Vikens barn og svigerbarn kom også til sted og tok hånd om sine hardt rammede familiemedlemmer.

Ordfører i Høylandet Hege Nordheim-Viken sier at det er tragisk det som er skjedd.