Det ble i går kjent at NTNUs ferske styreleder overtar som riksrevisor etter Jørgen Kosmo. I tiden etterpå har det vært stor usikkerhet rundt spørsmålet om de to vervene er forenelige.

Foss selv er klar på at han fortsetter som styreleder frem til nyttår.

Opp til kollegiet

- Da jeg ikke tiltrer som riksrevisor før 1. januar, vil jeg fortsette som normalt som styreleder for NTNU. Spørsmålet om jeg kan fortsette etter det får vi ta senere. Det vil være opp til kollegiet i riksrevisjonen å diskutere og avgjøre dette.

- På hvilken måte er de to vervene uforenelige?

- Dette kan innebære at man blir inhabil i saker som gjelder NTNU. Men dette vil være vurderinger man ikke ser på før nærmere nyttår.

Dermed vil de månedlige møtene i NTNUs styre gå som normalt med Foss i førersetet både i november og desember.

Rektor ved NTNU, Gunnar Bovim, er også avventende.

- Vårt utgangspunkt er at vi i dag har en styreleder som vi ønsker å ha. Per nå er det usikkert om han i fremtiden kan fortsette som styreleder, og for vår del ønsker vi å få avklart dette spørsmålet innen utgangen av oktober, sier han.

- Har dere begynt å se dere om etter mulig ny styreleder?

- Nei, det har vi ikke.

Dersom Foss blir sittende så lenge som til nyttår, blir det opp til den nye regjeringen å utnevne ny styreleder for NTNU.

- Får se hva vi rekker

Det er bare få måneder siden utnevnelsen av høyreveteranen Foss. Han ble utnevnt av statsråd Kristin Halvorsen i vår. Da hadde Statoils områdedirektør for olje- og gassutvinning i nord, Morten Loktu, fungert som styreleder etter at Marit Arnstad (Sp) gikk inn i den rødgrønne regjeringen sist høst.

Kunnskapsdepartementet har ikke gitt opp å finne ny styreleder før de blåblå tar over makten.

- Den første refleksen hos oss var at de to vervene til Foss ikke lar seg forene. Den neste refleksen var at nå må vi på ny ut å lete etter styreleder på NTNU. Nå kommer det et regimeskifte om ikke lenge, så det gjenstår å se hva vi rekker å få til, sier statssekretær Ragnhild Setsaas til Universitetsavisa.

Skal revidere NTNU

Hun viser til at riksrevisjonen, i perioden som nå har gått, både har revidert universitetenes eiendomsforvaltning og deres aksjeselskaper.

- Universitetene er en viktig del av riksrevisjonens ansvarsområde. Revisjonen skal føre kontroll med regjeringens og statens forvaltning på vegne av Stortinget, sier Setsaas.

- Vi har ikke fått sjekket alle de juridiske sidene ved dette ennå. Men, rent intuitivt ser jeg det som uforenlig at Foss kan fortsette som styreleder ved NTNU. Det sier seg vel selv. Han kan ikke sitte på begge sider av det bordet, sier statssekretæren.

Det er Stortingsrepresentant Ola T. Lånke (KrF) som er oppnevnt som vara for Per-Kristian Foss i NTNUs styre.