Det koker i følelser, partipolitikk, frykt, mistenksomhet og konspirasjonsteorier hver gang det skjer noe i den endeløse striden om valg av tomt for sykehus i denne regionen.

Det gjør det igjen, etter at administrerende direktør Astrid Eidsvik i Helse Møre og Romsdal torsdag gikk av på dagen. Hennes dramatiske avgang førte til fakkeltog og krav om omkamp fra Kristiansund. I Molde sitter man helt rolig i båten. Ordfører Torgeir Dahl (H) føler seg trygg på at det beste stedet blir valgt og ber om at prosessen får gå sin gang, selv om direktøren har gått av. Det er ikke tvil om hvilket sted han mener er det beste for det som skal bli regionens eneste sykehus.

Ordfører Per Kristian Øyen (Ap) i Kristiansund krever at hele prosessen blir nullstilt og restartet, med en ny direktør ved roret etter at den erfarne og respekterte Eidsvik kastet kortene. Det gjorde hun bare dager før hun 10. desember skulle legge frem sin innstilling til plassering av det nye sykehuset for Nordmøre og Romsdal–. Hennes begrunnelse for å gå av er at Helse Midt-Norge har blandet seg for mye inn i prosessen frem mot stedsvalget.

Saksgangen er at først skal styret for Helse Nordmøre og Romsdal behandle stedsvalget 17. desember, dagen etter skal styret i det regionale foretaket gjøre det. Og det er ikke slik at Helse Midt-styret bare skal strø sand over et vedtak fra styret som ligger hakket under i hierarkiet. Det regionale styret skal gjøre sin egen vurdering ut fra egne sakspapirer, før det foretar den endelige avgjørelsen. Den skal så legges frem for helseminister Bent Høie 19. desember.

Mange er overrasket over Eidsviks brå avgang og begrunnelsen for den. De to administrasjonene har frem til ganske nylig jobbet tett sammen i den faglige prosessen. De har vært enige om å holde tomtevalget utenfor denne delen av arbeidet. Kilder sier at kontakten har vært god og uproblematisk, helt til torsdag.

Det kan ikke være utidig innblanding at de to nivåene samarbeider tett om en så stor og avgjørende sak. Det skal ha vært da Helse Midt foreslo at de to direktørene skulle forsøke å samkjøre sine innstillinger, at det skal ha skåret seg. Det ble vanskelig da man skulle vekte de ulike faglige argumentene for de to byene. For i forlengelsen av de faglige vurderingene ligger det også en konklusjon om hvilket sted som er det beste.

Det er god grunn til å tro at administrasjonene i Helse Møre og Romsdal og Helse Midt-Norge allerede har trukket sine konklusjoner, som begge skal legges frem i neste uke. Men det er umulig å få noen klare signal før innstillingene formelt legges frem. Det er ikke usannsynlig at de to nivåene i systemet ville havne i hver sin by, hvis Eidsviks vurderinger ble fulgt.

Astrid Eidsvik har ikke flagget sitt standpunkt offisielt, men er blitt tatt til inntekt for Kristiansund - i alle fall i «baillsund» selv. Det kan kanskje forklare de sterke reaksjonene over hennes avgang på Nordmøre. Her er frykten stor for at løpet nå er kjørt for byen, til tross for gamle Ap-løfter om å få beholde sykehuset. Godt informerte kilder ser ikke bort fra at Eidsvik, som har arbeidet intenst med sykehussaken i lang tid, gikk nå fordi hun uansett lå an til å tape når Helse Midt-styret får saken til behandling.

Styret i Helse Midt har det siste ordet i saken. Det eneste som er sikkert, er at det blir en vinner og en taper når kampen er over.