– Innen 2030 får vi 4600 flere elever inn i trondheimsskolene. Det tilsvarer 10 nye skoler. Det må bygges ut, rehabiliteres og moderniseres. Men vi kan ikke øke gjelda mer enn i dag. Derfor må det nye finansieringsmetoder til, sier Høyres Yngve Brox.

Såkalte Offentlige-private samarbeidsprosjekter (OPS) er en av Høyres metoder for å øke kapasiteten i trondheimsskolene, samtidig som gjelda holdes nede.

Høyres ordførerkandidat Yngve Brox åpner valgkampen med å lansere forslag om en samlet plan for utbygging og nye finansieringsmetoder for skolene. OPS er slett ingen ny tanke for høyrefolkene i rådhuset, men Brox føler hans politiske motstandere ikke vil ta i bruk alternative løsninger for å finansiere en helt nødvendig skolesatsing.

En milliard

– Gjelda til Trondheim kommune er skyhøy. Neste år kommer vi til å bruke en milliard kroner på å betale renter og avdrag. Vi må bygge flere skoler, men vi kan ikke fortsette å ta opp så mye lån som Ap og deres støttespillere har gjort de siste 12 årene. OPS vil gjøre kommunen til en kunde som kan stille krav til byggene og vedlikehold av dem, og betale for det. Gjelda vokser ikke, men vi får på plass nye skoler som denne byen trenger, sier Brox.

Ideen til Høyre er at nye finansieringsformer vil gjøre Trondheim kommunen i bedre stand til å kreve valuta for pengene de bruker.

– Kommunen slipper å stå for drift og vedlikehold selv, men kan kjøpe dette av huseieren. Dermed kan kommunen kreve akkurat den standard som er nødvendig, og ha bedre kontroll med utgiftene og gjeldssituasjonen, sier Brox

Liste over skoler

I tillegg til OPS-løsninger mener Høyre det må fastsettes standardløsninger for fremtidens skolebygg slik at man bruker mindre penger på arkitekter, spesialtilpasninger og ekstrakostnader.

– Det gjorde kommunen da de nye brannstasjonene ble bygget, og det sparte vi penger på.

Yngve Brox står i skolegården på Lade skole og ser utover de midlertidige skolebyggene som er satt opp her. Han håper på et politisk skifte til høsten, og større vilje til å la private utbyggere slippe til. Øverst på lista over skoler som bør bygges med nye finansieringsformer er Lade, Sjetne og Berg skoler.

– Lade, Sjetne, Berg, Lade/Lilleby, Nidarvoll/Sunnland, Ranheim/Charlottenlund, Huseby og Granås ungdomsskole er alle skoler vi må gjøre noe med innen få år. Gjennom OPS, samspillskontrakter og forenkling kan vi få gjort dette billigere, bedre og raskere enn med dagens finansiering over kommunens investeringsbudsjett, sier Yngve Brox.

Ikke et prinsipp

Aps kommunalråd Geir Waage er ikke overrasket over at Høyre igjen lanserer OPS-finansiering som løsningen på utfordringene i skolen, de forslagene har han hørt før.

– Arbeiderpartiet er ikke motstandere av OPS-løsninger, men vi vil ikke bruke det som en prinsipp, men åpne for dette der det lønner seg. Vi har gått inn for flere OPS-prosjekter i Trondheim der det kan dokumenteres at dette sparer penger. Men det finnes ingen automatikk i at dette lønner seg. Vi har sett flere eksempler på OPS-løsninger som er blitt dyrere enn om kommunen hadde finansiert det selv, og da går vi mot prosjektene, sier Waage.

Han forstår ikke helt Høyres krav om en helhetlig plan for utbygging.

– Har ikke Yngve Brox lest økonomiplanen? Der er det beskrevet alle utbyggingsplaner for skolene frem til 2020, og pengene er avsatt. Vi har en slik plan allerede, sier Geir Waage.