Sterkt forslått, med store kuttskader i hodet og hendene stripset sammen rømte den 80 år gamle mannen ut av et kjellervindu, ifølge familien.

80-åringen var alene i huset i Bratsberg i Trondheim da han ble overfalt ved midnatt natt til onsdag. Gjerningsmannen hadde gjemt seg bak søppeldunkene ved inngangsdøra, og sprang frem da 80-åringen kom ut for å flytte sykkelen sin.

Adresseavisen har snakket med barna til mannen, som begge har snakket med faren sin.

Satte seg til motverge

De forteller at han satte seg til motverge. I basketaket som fulgte ble 80-åringen skadet og sperret inne i kjelleren med hendene stripset sammen.

Likevel greide han å klatre ut gjennom kjellervinduet og springe over til naboen der han fikk varslet om overfallet en knapp time etter at det skjedde. I mellomtiden skal gjernings-mannen ha romstert inne i huset.

80-åringen ble sendt til sykehus med slag- og kuttskader. Han ble avhørt av politiet onsdag ettermiddag, men politiet ønsker foreløpig ikke å si noe om hva mannen har fortalt om hendelsen.

– Han har vært utsatt for grov vold, og vi anser ham for å være betydelig skadet. Han har betydelige kuttskader i hodet etter overfallet, sier Berit Hilmarsen som er avdelingsleder ved krimvakta ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Pågrepet i skogholt

Etter et omfattende hundesøk ble en norsk mann i 40-årene pågrepet av politiet i et skogholt like ved i 03.30-tiden samme natt. Det ble funnet gjenstander som tilhører fornærmede på vedkommende. Han er ifølge politiet dømt for voldshandlinger tidligere.

– Han har erkjent at han står bak overfallet og ransforsøket. Det er uklart hva han har fått med seg, men det er ingen tvil om at hensikten var å true til seg verdier ved å bruke vold. Intensjonen var å ta penger fra 80-åringen, og det er ikke beløpet som er viktig her, sier Hilmarsen.

Ifølge politiadvokat Marianne Høyer vil det torsdag bli gjennomført en såkalt kontorforretning i saken. Mannen har samtykket i at retten behandler fengslingsspørsmålet uten at han selv møter for å forklare seg.

– Gjorde jobben selv

Hilmarsen karakteriserer forbrytelsen som grovt ran. Hun mener 80-åringen selv har utvist betydelig mot og egeninnsats slik at politiet fikk pågrepet gjerningsmannen.

– Det er 80-åringen selv som har gjort jobben. Han har med sin innsats gjort at gjerningsmannen ble stoppet, og ranet var over i forsøket, sier Beit Hilmarsen.

Datteren til ransofferet var sammen med sin far på sykehuset i går. Hun forteller til Adresseavisen at han er sterkt forslått og er sterkt preget av hendelsen.

– Han ser ikke ut etter overfallet, men er klar i hodet, og vi håper at han kommer fra hendelsen uten varige skader, sier hun.

Datteren forteller at faren er i veldig god form. Han driver med skogsarbeid og går på treningssenter nesten hver dag. Hun slår fast at han greide seg så godt i ransforsøket fordi han er i så god form. Familien er tross alt glade for at han trolig blir frisk igjen etter overfallet.

Foto: Adresseavisen
– Mannen har vært utsatt for grov vold, og vi anser ham for å være betydelig skadet. Han har betydelige kuttskader i hodet etter overfallet, sier Berit Hilmarsen som er avdelingsleder ved krimvakta ved Sør-Trøndelag politidistrikt. Foto: MARIANN DYBDAHL, Adresseavisen