Mandag denne uken kunne Adresseavisen fortelle at 43 enslige, mindreårige asylsøkere sporløst har forsvunnet fra omsorgssenter og transittmottak i Norge så langt i år.

Syv av barna er under 15 år. Kripos konstaterer at barn på drift er en utsatt gruppe og frykter forsvunnede asylbarn kan bli misbrukt av kriminelle.

Avviser problemet

Høyres innvandringspolitiske talskvinne, Ingjerd Schou, mener at forsvinningstallene for en stor del preges av barn som enten har løyet på alderen, fått angitt for lav alder eller reiser videre for å treffe familien sin – som de egentlig har lagt ut på flukt med.

- Bildet er sammensatt. Ofte dreier dette seg om «barn» som ikke er barn. Det er slett ikke uvanlig at de rømmer når de nærmer seg 18. Fordi de egentlig ikke har beskyttelsesbehov og vet de vil bli sendt tilbake til hjemlandet, sier Schou.

- Syv av barna har forsvunnet fra barnevernets omsorgssenter?

- Disse barna skulle aldri vært på flukt. Jeg tror det beste vi kan bidra med nå er å hjelpe i nærområdene og hindre at de blir flyktninger i utgangspunktet. Barna må ikke reise ut, de må få en fremtid der de er. Vi må etablere SOS-barnebyer i Kabul og provinsene i Afghanistan.

- Ekspertene mener man må styrke, ikke redusere, omsorgstilbudet for å hindre forsvinninger og sikre god omsorg?

- Det er klokt med voksne på omsorgssenter og mottakene. Men å bruke penger på å heve kvaliteten for barna nå blir helt feil i den situasjonen vi har nå, sier Schou.

Organisasjonene protesterer

SOS-barnebyer er til stede i Syria og nabolandene med ulike programmer. Sissel Aarak i organisasjonen råder norske politikere til å tenke langs to akser.

- Det er riktig og viktig å være til stede i de landene barna flykter fra. Det er vi også. Vi har programmer på innsiden av Syria og i nabolandene. Men dette løser ingen problemer for barna som har kommet og vil fortsette å komme til Norge, sier Aarak.

SOS-barnebyer og et titall andre organisasjoner som jobber med barn og omsorg i Norge har nå skrevet brev til Regjeringen der de advarer mot å gå videre med planene om å kutte i bemanning og omsorg for de mange asylbarna som er kommet ti landet.

- Barn er barn. Uansett om de er asylbarn eller norske har barna de samme behovene for omsorg. Dette må ligge til grunn. Vi ser ikke at det nå er mulig å gjøre såkalte asylinnskrenkende tiltak mot barn som allerede er kommet til landet, sier Aarak.

Politiet: Vi etterlyser

Forrige torsdag forsvant en 16 år gammel afghansk gutt fra transittmottaket på Torshov. Gutten ble meldt savnet dagen etter, og lagt i det nasjonale registeret over savnede.

Det ble rutinemessig opprettet en sak hos politiet. Ifølge mottaket gjorde politiet ikke egne undersøkelser på Torshov i forbindelse med forsvinningen.

Saknetgruppen ved Oslo politidistrikt vil ikke kommentere den konkrete forsvinningen forrige torsdag.

På generelt grunnlag sier de at de vurderer alle forsvinningene individuelt.

- Når asylbarn blir meldt savnet, oppretter vi en sak. Barna blir lagt i det nasjonale etterlysningsregisteret og noen ganger også i Schengen-systemet. Blir barna påtruffet på gaten, blir de plukket opp. Det er en vurdering fra sak til sak om vi innleder etterforskning, sier politibetjent Espen Løvig ved Saknetgruppen.

foto
Høyres innvandringspolitiske talskvinne Ingjerd Schou trekker frem barnehjem i Kabul som ett av partiets tiltak mot at enslige mindreårige asylsøkere forsvinner fror norske myndigheter. - Barna burde ikke vært på flukt i utgangspunktet, sier Schou. Her med statsminister Erna Solberg ved en tidligere anledning. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix
foto
Foto: Stein Bjørge, Aftenposten