I tiltalen står mora til jenta (tre år) og stefaren tiltalt etter straffelovens §283, for grov mishandling i nære relasjoner, med døden til følge. Grov mishandling i nære relasjoner straffes med fengsel inntil 15 år, skriver Namdalsavisa.

Volden som er utført anses som grov, da jenta døde to dager etter at barnet ble hentet ut av hjemmet med ambulanse, og fordi jenta anses å ha vært forsvarsløs.

Det er satt av 15 dager til saken i Namdal tingrett.

Statsadvokat Unni Sandøy forklarer de omfattende rettsforhandlingene.

– For det første skal vi spille av en rekke tilrettelagte avhør av de to øvrige barna i familien. Det i seg selv tar tre dager. Dette er en sak hvor alt skal tolkes – og det tar tid. I tillegg skal man få belyst hva som rent faktisk har skjedd. Det er behov for en del fagkyndighet knyttet til fastsettelse av dødsårsak og mulige forklaringer på de skadene avdøde hadde, sier statsadvokat Unni Sandøy som åpner dag én i Namdal tingrett med si innledning.

Slått og sparket

I tiltalen står det at mora ved gjentatte anledninger skal ha slått og sparket den tre år gamle jenta. Hun skal noen uker før dødsfallet ha kastet jenta inn mot en seng, slik at hun fikk et kutt i haka. Hun skal også ha truet jenta med vold.

Jenta skal i dagene før hun døde ha blitt kastet i stuegulvet, noe som ga henne omfattende hodeskader.

Ambulanse ble tilkalt natt til mandag 26. juni, og jenta døde deretter på sykehus 28. juni. Da ble også mora og stefaren fengslet.

Skal ikke ha grepet inn

Stefaren skal ha vært til stede under voldsutøvelsen, uten at han har grepet inn, ifølge tiltalen.

Kvinnen er også tiltalt for vold mot to av de andre barna. Stefaren skal også ha vært til stede under dette.

Tidligere i år, i februar, ble mora løslatt etter åtte måneder i varetekt, mot meldeplikt. Hun nektet da fortsatt for å ha utøvd vold mot noen av barna sine.

– Det har vært ei sjelden omfattende etterforskning fra politiets side i denne saken. Hva kan du si om det?

– Dette er en veldig alvorlig sak. Barnedødsfall er tradisjonelt sett vanskelige og kompliserte å etterforske. Her har vi et dødt barn som vi ikke har noen god forklaring på hvorfor barnet døde. Vi har måttet bruke mye ressurser for å få kartlagt de siste dagers bevegelser til barnet – det samme med personene som har vært i nærheten av barnet. Det har vært krevende.

Deler av politiets etterforskninga har vært knyttet opp mot Afrika.

– Her har vi forsøkt å få kartlagt helsetilstanden til barnet ved avreise derfra. Det gjør det veldig komplisert. Mye av materialet som er innhentet har måtte bli tolket, sier Sandøy.

Morens forsvarer i saken er Torfinn Svanem, mens stefaren blir representert av forsvarer Anders Kjøren.

Aktor i saken med strafferamme over seks år, er statsadvokat Unni Sandøy.