Avstanden fra Oslo til Kyrksæterøra er en god del kortere enn mellom Oslo og Bagdad, konstaterer dommeren, og sender mulla Krekar til Hemne kommune. Retten til familieliv er ikke brutt på en urimelig måte, er konklusjonen. Justisminister Anders Anundsen (Frp), som for tiden er hardt presset i flere saker, kan senke skuldrene og innkassere en seier som betyr mye for hans partivenner.

For første gang vil en person som politiet mener utgjør en trussel mot rikets sikkerhet, men som ikke kan sendes tilbake til hjemlandet, i dette tilfelle Irak, bli sendt i en form for internering med meldeplikt til politiet tre ganger i uken. Tingrettens kjennelse fastslår at det ikke er i strid med menneskerettene å sende mullaen til Kyrksæterøra med påbud om ikke å bevege seg utenfor kommunegrensene.

Retten tar ikke stilling til når han skal sendes og datostempler forvisningen frem til nyttårsaften 2015. Når uttransportering fra hovedstaden kan finne sted er foreløpig uklart. Trolig blir det nye rettsrunder som fort kan vare frem til påske. Mulla Krekar kan kanskje dermed se frem til de mange muligheter det gir å ha påskeferie nær Hemnkjølens skiløyper.

Kjennelsen i Krekar-saken er en stor seier for regjeringen og særlig for justisminister Anders Anundsen. Han handlet ikke i strid med sine fullmakter, da han instruerte politiet til å sende Krekar i indre eksil, konstaterer tingretten. Muligheten Anundsen fant var en bestemmelse den rødgrønne regjeringen fikk på plass og som dagens regjering har skjerpet. Skjerpelsen består i at personer som Krekar i «hovedsak» skal interneres.

Les hele kjennelsen fra Oslo tingrett i Krekar-saken her.

Tingrettsdommer Oddmund Svarteberg skriver at instruksen fra justisministeren «ikke kan anses som noen bombe», men legger til en viss tvil om hvor stort inngrep i retten til privatliv og familieliv forvisningen innebærer. I kjennelsen blir grunnleggende nasjonale interesser tillagt større vekt enn Krekars rett til familieliv og fri bevegelse innenfor landets grenser. Derfor mener dommeren det ikke er uforholdsmessig å sende mullaen til Kyrksæterøra.

I lys av godt begrunnede innvendinger fra fremstående jurister mot forvisning av Krekar, kan justisministeren si seg fornøyd. Kjennelsen er på flere måter overraskende, særlig fordi det nærmest er Stalin-metoder som ligger til grunn for at Krekar skal tvangssendes.

Alternativet - altså at prosessen ble stoppet av retten - ville ha vært en politisk katastrofe både for Anundsen og regjeringen. For da hadde ikke Justisdepartementet, som per definisjon skal være best på lover og regler, gjort jobben sin. Det kan en justisminister vanskelig leve med.

Mer enn ti år er gått siden mulla Krekar skulle vært ute av landet. Nå flyttes han - kanskje - til Hemne.