OTTO JULIAN FLAAHAMMER

Redningsmannen, laksepioneren og gårdbrukeren Otto Julian Flaahammer døde den 22. oktober, 83 år gammel.

Otto vokste opp på foreldrenes kombinasjonsbruk fiske/jordbruk på Fillingsnes i Frøya kommune. Oppveksten her la grunnlaget for Ottos solide kunnskaper om jordbruk, fiske og sjømannskap. Allerede i 17-årsalderen drev Otto med egen laksenot. I årene som kom var Otto på forskjellige redningsskøyter gjennom mange vintersesonger frem til begynnelsen av sekstiårene. I samme tidsrom arbeidet han dessuten som altmuligmann om sommeren for skipsreder Svein Meyer i Oslo. Otto hadde bl.a. ansvaret for rederifamiliens regattaseilere og båten deltok i mange regattaer i flere sesonger på Skagerrak-kysten. Otto var en svært erfaren og dyktig seiler ombord i den i seilerkretser legendariske «Nora».

I 1958 var Otto på redningsskøyte i Vadsø. I uvær den 8. april feilnavigerte den russiske tråleren «Granata» og gikk på land like ved Kiberg. Redningsskøyta med dets mannskap utviste stort mot og reddet 20 av mannskapet fra havaristen. Det ble brukt redningsliner. I avisa Nordlys' liste over forliste fartøyer ifra 1945–2002 står det kort: «Kiberg, 8 april: En 100 fots sovjetisk sildedriver grunnstøter. To av 23 drukner». Her var det mye dramatikk mellom linjene.

I 1962 overtok Otto og hans kone Johanne gårdsbruket Storhallaren og de flyttet fra Oslo til Frøya sammen med sine to barn. De satset på melkeproduksjon og bygde ny vei inn mot Storfjorden og foretok nybrottsarbeid på et større felt. Dette ble et stort løft økonomisk, men ville komme nye generasjoner til stor nytte. I tillegg til arbeidet på gården påtok Otto seg vervet som formann i Frøya bondelag for en periode.

Storhallaren gård hadde vassrettighetene i Hallarvatnet (tidligere Kvernvatnet) og Otto ble med som medeier i Frøylaks A/L ved stiftelsen i 1973. Sammen med Valen klekkeri A/L på Frøyas ytterside var Frøylaks i Storhallaren det første settefiskanlegget som kom i gang på Frøya. Det eldgamle kvernhuset ble tatt i bruk i oppstarten til å klekke ut rogn som ble skaffet til veie fra Sunndalsøra. I denne travle perioden var det Johanne som i større grad enn før tok seg av dyra og fjøsstellet. I l974/75 ble det reist nytt settefiskanlegg på Notnesset i Hallarvågen. Otto tok seg av anlegget og driften inntil sønnen Lars og svigerdatter Elin overtok ansvaret. Frøylaks A/L ble i 1988 omdannet til aksjeselskap. Selskapet ble i 1992 overdratt og konsesjonsrettighetene gikk over til Hydro Seafood.

Otto var ettertenksom, belest og kunnskapsrik. Hans åpenhet, vennlige og rause vesen gjorde han godt likt av alle. Han var svært hjelpsom og tok seg god tid til samtaler når han traff kjente.

Hjemmet på Hallaren var alltid åpent for besøk. Otto var et oppkomme av gode historier fra oppveksten, fra sin tid som profesjonell seiler og fra tiden på redningsskøytene.

Frøya har mistet en av sine beste menn. Mine kondolanser går til Ottos nærmeste, Johanne, barn, barnebarn og oldebarn.

Aage Midling