Kino, konserter og offentlig transport er noe alle som ikke er vaksinert, bør unngå, sier kommuneoverlegen til Bergens Tidende.

– En person som ikke er vaksinert, bør i den grad det er mulig leve som eremitt for å redusere smittefaren, sier han.

Legen synes ikke han overdriver når han anbefaler folk å leve som eneboere.

– Nei, hjelpe meg, det synes jeg ikke. Dette er en unntakstilstand som vil vare noen få måneder. I en kort periode må folk jammen klare å la være å gå på kino eller konsert, sier han.

– Ville kollapse

Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet har liten tro på Hetlands forslag.

– Dersom folk som ikke er vaksinerte skulle leve som eremitter, ville samfunnet kollapse, og det ville ikke vært kostnadseffektivt i det hele tatt. Men at alle kan tenke mer over om det er nødvendig alt vi gjør, er jeg enig i, sier Iversen.

Han sier alle har ansvar for egen helse og for å ikke smitte andre, men gjør det klart at myndighetene ikke vil anbefale stenging av for eksempel kinoer.

– Ikke effektivt

– Det er avgrenset hvor mye vi kan hindre smitte. Vi må gå på jobb, på skolen og treffe andre mennesker i hverdagen. Den ekstra risikoen vi tar ved å være ute blant folk sosialt er ikke så målbar at det kan stoppe en epidemi. Folkehelseinstituttet har vært tydelig på at vi ikke anbefaler å stenge skoler, kinoer og kirker, fordi det ikke er effektivt, sier Iversen.

Heller ikke smittevernoverlege Øystein Søbstad i Bergen eller informasjonsdirektør Robert Rastad i Bergen kommune ser noen grunn til å følge Hetlands råd.

Foto: Kallestad, Gorm