- Først vil jeg gratulere mannen med et godt gjennomført karaktermord, kanskje det beste som er gjennomført siden 22. juli. Jeg følte meg krenket først, men etter hvert ble det ganske komisk. Det var feilaktige opplysninger og det var grovt krenkende, sa Breivik da han fikk komme til orde etter psykiatriprofessor Ulrik Fredrik Malts vitneprov.

Da hadde Malt lagt frem sin teori om at Breivik har Aspergers syndrom, Tourettes syndrom og narsissistiske personlighetsforstyrrelser.

Avbrøt vitnemålet

Det falt ikke i god jord til Breivik som avbrøt vitnemålet.

- Det er latterlig at jeg ikke skal få kommentere dette som blir kringkastet. Det er krenkende og fornedrende, sa han, henvendt til dommer Wenche Arntzen. Hun forsøkte å stoppe ham, men han påpekte videre at det var uakseptabelt.

- Breivik, du vil få anledning til å kommentere, men rettens kjennelse om å ikke tillate kringkasting av tiltalte står ved lag, sa Arntzen, og ba NRK kutte sendingen.

- Jeg lider ikke av narsissisme

Men på slutten av rettssdagen fikk Breivik endelig komme med sine kommentarer, noe han gjorde i fullt monn. Han gikk punktvis gjennom det han hevder var feilaktige premisser og falske påstander om ham og hans gjerninger.

- Jeg lider ikke av narsissisme, det forutsetter egoisme, og jeg har jo ofret meg for andre, forklarte Breivik retten.

Han mente at det ikke fantes noe som helst bevis på at han hadde avvikende atferd som barn, slet med depresjoner eller var ensom da han vokste opp.

- Kanskje da jeg hadde medieforbud og satt i isolasjon var jeg ensom, men jeg har aldri i mitt liv følt noen ensomhet, sa Breivik standhaftig, og mente at det også var ville påstander at han skal ha hatt vokale tics på Utøya.

- Jeg elsker kvinner

Han ønsket også å kommenteres Malt påstand om at folk med Asperger ikke klarer å etablere lange forhold. Breivik hevdet at han hadde hatt to lengre forhold på om lag seks måneder.

- Jeg jobbet i gjennomsnitt 12 til 14 timer hver dag. Da har man ikke tid til noe annet. Men jeg har datet i denne perioden og jeg har ikke hatt problemer med å komme i kontakt med kvinner. Det er skapt et inntrykk av jeg hater kvinner, men jeg elsker kvinner. Jeg hater feminisme, sa Breivik.