- Nokas ringte meg fire minutter over seks. De lurte på om jeg kunne låse opp for brannvesenet, sier Trond Nilsen, daglig leder i Trønderdekk.

En halvtime før, klokken 05.34, hadde alarmen gått litt lenger ned i gata, i brannvesenets lokaler på Sluppen. De som rykket ut ble møtt av en voldsom brann utenfor dekkforhandlerens lokaler i Tempevegen.

Tre biler og en tilhenger ble ødelagt, men brannvesenet greide å hindre spredning til kontorene og dekklageret bilene sto inntil.

Brannen startet i en BMW

- En som jobber i Sivilforsvaret like ved hadde startet tidlig på jobb, og det var han som varslet brannvesenet. De har sagt at det kun var snakk om minutter før brannen spredte seg til bygningen. Det er takket være varsleren og at brannvesenet holder til rett borti gata at det ikke gikk verre.

Nilsen har fått forklart at brannen startet i BMW-en som sto ytterst ved tilhengeren. Deretter spredte brannen seg til de to andre bilene og deler av fasaden.

En av bilene tilhørte en kunde.

Trond Nilsen i Trønderdekk sier at brannen startet i en BMW som sto på vinterlagring.

- Det kunne endt skikkelig ille. En av guttene som jobber her har hatt bilen som brannen startet i, på vinterlagring. Den har stått siden oktober i fjor, uten noen form for tilleggsvarme, så hvorfor den bilen tok fyr nå… det får vi håpe at politiet finner ut, men min personlige oppfatning er at noen har tent på bilen.

Han understreker at dette kun er spekulasjoner fra hans side. Politiet har imidlertid sagt at de mistenker at brannen kan være påsatt.

- Mest sannsynlig har det ikke vært strøm i bilen heller, etter at den har stått der i flere måneder. Jeg håper jeg tar feil, men jeg tror sjansen er stor for at brannen startet utvendig.

Tre biltyverier og to innbrudd

Hendelsen tirsdag morgen er ikke den første av det ubehagelige slaget for Nilsen og hans ansatte.

- Dette er et område hvor vi har hatt veldig mange problemer med både biltyverier og innbrudd. Vi har vært her i åtte år, og er ille plaget her nede.

I løpet av tiden på Tempe har tre av firmabilene til Trønderdekk blitt stjålet. I tillegg har de hatt to innbrudd.

Flere enheter fra brannvesenet i tillegg til politiet rykket ut.

- Vi kjører alltid bilene inn før vi stenger av for dagen. Alt av innvendige arealer er sikret med alarm, men utvendig har vi ikke kameraovervåkning. Det skal vi få nå.

Han sier at brann er bedriftens verste mareritt, og at de har et stort fokus på forebygging.

Nettopp tatt inn alt av sommerdekk

- Brann er det vi er mest redd for. Vi er Trondheims største dekkhotell og har mange, mange kunder. Med tanke på brannbelastning har vi fordelt dekkene i fire bygninger. Rett bak vinduene har vi kontorene våre, og bak der er nydekklageret.

Brannen forårsaket også skader på fasaden og knuste vinduer.

I nydekklageret, like ved brannstedet, står det lagret mellom 3000 og 4000 dekk. Dekkhotellets kunder har sine dekk lagret andre steder, og alt er forsikret, sier Nilsen.

- Hadde brannen spredt seg til bygningen, da hadde vi hatt et problem. Bilgummi er ikke noe som tar lett fyr, men det brenner godt hvis det først skjer. Dette hadde vært det verst tenkelige tidspunktet også. Akkurat nå forbereder vi oss til sommersesongen, og har tatt inn alt av sommerdekk.

- Kan være påsatt

Trond Nilsen vil rette en takk til den ansatte på nabotomta for at det gikk så bra som det gikk.

- All ære til han i Sivilforsvaret som varslet så tidlig. Hadde det gått noen minutter til, hadde brannvesenet hatt en helt annen oppgave foran seg. Man ser på fasaden og på vinduene som ga etter at det har vært veldig varmt.

Politiet gjorde undersøkelser på brannstedet tirsdag morgen.

Ebbe Kimo, politiets operasjonsleder, sa tirsdag morgen at de ikke utelukker at noen kan ha tent på bilene.

- Jeg kan ikke uttale meg om årsak, men det virker rart at tre parkerte biler har begynt å brenne av seg selv. Jeg ser ikke bort ifra at noen har satt fyr på dem, sier han.